Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 GERTgrillar lätt SMÅ TIPS OCH »VARNI
NGAR« Använd en termometer. Stick in den i den minsta biten, om bitarna har olika storlek. Vid 58–63°C får du ett rosa kött. Vid 63–70°C får du ett i stort sett genom- stekt kött som fortfarande är saftigt. Över 70°C är köttet ofta torrt. Tänk också på att temperaturen stiger om köttbiten får ligga och vila – räkna med 5–10 grader om det får vila i 10 minuter. Marinader med socker och honung är alltid svåra. Sockret gör att köttet lätt blir bränt. Då är det bättre att använda en söt glaze och pensla på den efter grillningen. Lägg inte kylskåpskallt kött på grillen, låt det ligga framme en stund först. Glöden ska bli askfärgad innan du börjar grilla. På www.ICA.se/buffe finns filmer som ger nyttiga grilltips. Vill man ha någon örtkrydda till kyckling är salvia bäst, tycker Gert. GRILLAD KYCKLING FÖR 4 PERSONER ca 1 kg kycklingbröstfilé (gärna majskyckling) 1 citron (i klyftor) olivolja, salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Gnid in filéerna med citron. Vänd dem i lite olja och lägg dem på medelvarm grill. Grilla i 10–15 minuter (klar köttsaft). 2. Salta och peppra. RUSSIN-, MANDEL- OCH KAPRISSALLAD Sött, salt och syrligt – å så gott! FÖR 4 PERSONER 1 dl mandel 1 dl gula eller svarta russin 2 msk kapris 1 citron 1/2 dl olivolja av god kvalitet flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Hacka mandeln och rosta i torr stekpanna. 2. Grovhacka russin och kapris. Blanda russin, kapris och mandel. 3. Skölj citronen noga. Riv skalet och pressa ut juicen. Rör ihop skal, juice och olivolja. 4. Blanda russinhacket med citronoljan. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 18 BUFFÉ 5 • 2007 TOMAT- OCH FETAOSTSALLAD En given favorit på sommaren. Generöst med örter gör den extra god och festlig. FÖR 4 PERSONER 1 kg blandade tomater 200 g fetaost 2 rödlökar 1 dl basilikablad 2 msk plockade myntablad 1 dl olivolja flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skär tomaterna i bitar och lägg på ett stort fat eller form. 2.Bryt fetaosten i bitar och lägg på tomaterna. Skala och strimla rödlöken. Riv basilika och mynta i bitar (använd inte kniv). 3.Fördela örterna och rödlöken på tomaterna. Ringla över olivolja, salta och peppra. FÖR ALLA? Grillat sidfläsk. Gluten-, mjölk- och äggfri. Chokladvinägrett. Gluten- och mjölkfri. Innehåller ägg. Potatissallad med sidfläsk, kapris och vårlök. Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: stek i mjölkfritt margarin eller olja i stället för smör. Grillad korv med citrusmarinerad fänkål. Gluten-, mjölk- och äggfri, men kontrollera innehållet i korven. Grillad kycklingd. Gluten-, mjölk- och äggfri. Russin-, mandel- och kaprissallad. Gluten-, mjölk- och äggfri. Tomat- och fetaostsallad. Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: använd tofu i stället för fetaost. Lammracks. Gluten-, mjölk- och äggfri. Confiterade tomater. Gluten-, mjölk- och äggfri. Myntayoghurt. Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: byt yoghurten mot mjölkfritt alternativ, tex Alpro soya yofa naturell. Dinkelsallad och jasmintevinägrett. Mjölk- och äggfri. Gör glutenfri: byt dinkel mot kokt quinoa eller ris. Crostini med rucola och parmesan. Gör glutenfri: använd glutenfri specialbaguette från Semper. Gör mjölkfri: byt parmesanosten mot mjölkfritt ostalternativ och använd mjölkfritt bröd. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Välj äggfritt bröd. Bönor som på Sicilien. Gluten-, mjölk- och äggfri. Rökt majonnäs med örter. Gluten- och mjölkfri. Innehåller ägg.
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40