Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 till grillat vintips av Jan Samuelso
n Vi är nog inte de enda som sedan länge låtit grillen gå varm, med allt från korv och porterhouse steak till aubergine och paprika. Om inte alla tecken slår fel blir sommaren lång och grillhet. Sommar och grill är synonymt med enklare mat och dryck, ju enklare desto längre ut i naturen eller på sjön vi beger oss. Allra enklast blir det då att ta med sig boxvin, medan vi på verandan eller terrassen kanske hellre ställer fram några flaskor. Men det behövs inga dyra eller komplexa saker, de kan få ligga till sig till mörkare årstider, utan låt oss bekymmerslöst botanisera i den vida vinvärlden och plocka smakrika friska och fruktiga viner, vita som röda som rosa, som passar till de naturliga, saftiga smaker som grillningen framhäver. Inga blyga violer utan just smakrika, med eller utan fatkaraktär beroende på kryddning och smakstyrkan i såser och andra tillbehör. Gränsen mellan vitt och rött vin blir också mindre skarp i grillens rök och sommarens lättsinne, och när valet dem emellan blir för svårt är det bara att ta fram en retsina eller rosévin. GRILLVINER FRÅN APRILUTSLÄPPET (SOM GARANTERAT FINNS MINST ETT ÅR FRAMÖVER) MOUSSERANDE ROSÉ • Lavit Rosado Brut, Spanien (nr 7708, 73 kr) – cava, som aperitif och till grillade fisk- och skaldjursrätter. VITA • 2006 Kleine Zalze Reserve Sauvignon Blanc Chenin Blanc, Sydafrika (nr 27022, 206 kr/3-liters box) – till grönsaker, fisk, skaldjur samt kyckling. • 2006 Leth Grüner Veltliner, Österrike (nr 4200, 69 kr) – till grönsaker, fisk och skaldjur, ljust kött. • 2006 Delicato Viognier Chardonnay, Kalifornien (nr 6315, 75 kr) – till fisk och ljust kött. • 2005 Pepi Pinot Grigio, Kalifornien (nr 6321, 99 kr) – till fisk och ljust kött. ROSÉ • 2006 Tandarra Cabernet Sauvignon Rosé, Australien (nr 6731, 179 kr/3 lit. box) – som cavan överst. RÖDA • 2005 Château Etienne Vieilles Vignes, Frankrike (nr 2269, 84 kr) – till kryddstarkt kött. • 2005 Basilisk Shiraz Mourvèdre, Australien (nr 6327, 85 kr) – kött av alla de slag. • 2005 Steenberg Merlot, Sydafrika (nr 2014, 99 kr) – lamm i första hand, men även annat kött. GRILLVINER FRÅN MAJUTSLÄPPET VITA • 2006 Rietburg Creation Grauer Burgunder (Pinot Gris) trocken, Tyskland (nr 98202, 70 kr) – fisk och skaldjur, kyckling och ljust kött. • 2006 Mission Estate Pinot Gris, Nya Zeeland (nr 97750, 99 kr) – samma som ovan. ROSÉ • 2006 Stoneleigh Pinot Noir Rosé. Nya Zeeland (nr 99518, 129 kr) – till fisk och skaldjur, fågel och ljust kött. RÖDA • 2005 Villa Wolf Pinot Noir, Tyskland (nr 99882, 69 kr) – samma som ovan. • 2006 Spier Vintage Selection Pinotage Shiraz Merlot Malbec, Sydafrika (nr 99564, 84 kr) – till kyckling och kött, gärna välkryddat. ALKOHOLFRITT ROSÉ • Maison Rouge, Australien (nr 1987, 39 kr) – friskt och fruktigt med viss sötma. VITT • Sutter Home fre Premium White, USA (nr 1941, 39 kr) – fruktigt och relativt torrt, alltså med viss sötma. RÖTT • Ariel Rouge, Kalifornien (nr 1925, 33 kr). Glöm inte mineralvatten och tranbärsjuice! BUFFÉ 5 • 2007 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40