Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 EXTRAnyttigt Redaktör Anna Gidgård I
llustrationer Eva Hjelte HÄLSOSAM GRILLKVÄLL Berit Paulsson, som ofta förekommer i Buffé med sina populära recept, har precis kommit ut med en väldigt inspirerande bok, »Grilla året om«. Här bjuder hon på några av sina bästa tips i grilltider. Hur kan kan man göra grillkvällen hälsosam? –Att grilla är ett väldigt magert tillagningssätt. Det fett som ınns i exempelvis en entrecôte smälter och droppar ut, och om det ınns en fettrand kvar kan man skära bort den. Det som ofta är boven är feta kryddsmör och såser. Hemma hos oss gör vi i stället en smakrik kryddolja med färska örter, vitlök, sambal oelek och salt, som man kan förvara i kylskåp. Oljan får en väldigt koncentrerad smak, så det räcker att bara droppa lite grann på köttet. Så det är två fördelar, mängden fett blir mindre och oljan är dessutom ett bättre fett än smör. –Jag brukar också göra ett strössel av hackade örter, ınhackad vitlök och kanske lite ınrivet citron- eller apelsinskal som man strör över köttet det sista man gör innan det är färdiggrillat. –Att grilla grönsaker är ju också väldigt GRILLSPETT TERIYAKI FÖR 4 PERSONER 700 g rostbiff 1 dl teriyakisås 1 vitlöksklyfta 1/2 krm kajennpeppar 8 schalottenlökar 4–5 rosmarinkvistar 2 msk sesamfrö olivolja, salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skär köttet i ca 2 cm stora tärningar eller på längden i cm-tjocka strimlor. 2.Blanda teriyakisås, pressad vitlök och kajennpeppar. Lägg köttet i såsen. Marinera ca 1 timme. 3.Skala schalottenlökarna. Lägg dem i ett foliepaket med rosmarinkvistarna. Salta, peppra, häll på lite olivolja. Nyp ihop paketet och grilla löken långsamt i ca 15 minuter. 4.Trä upp köttet på grillspett och grilla i ca 2 minuter på varje sida. 5.Salta och strö över sesamfrön. Servera med lök samt gärna klyftpotatis och kryddsmör. Hamburgertips! Smaksätt hamburgarna med tex ingefära och vitlök. Och såsen med sambal oelek. gott. Man tar rejäla bitar av exempelvis paprika, zucchini och lök som man penslar med olivolja och grillar. Till det kan man göra en oströra av vitlöksost, kesella och hackade örter. Jättegott. Goda, fräscha tillbehör då? KC RANCH HAMBURGARE FÖR 4 PERSONER. Blanda 400 g nötfärs med 3–4 msk vatten, 1 tsk salt och 2 krm peppar till en jämn smet. Dela färsen i och forma till 4 hamburgare. Blanda en dressing på 1 dl crème fraiche och 2 msk sweet chilisås, ställ kallt. Grilla hamburgarna 2–3 minuter på varje sida, låt vila under folie ytterligare 5 minuter. Fördela hamburgare och isbergssallad, tomatskivor och lökringar på hamburgerbröden, klicka på dressingen. Servera med krispiga pommes. –Yoghurtsåser och salsor är bra alternativ till feta såser. Jag brukar också göra ett mellanting mellan guacamole och tzatziki, med gurka, avokado, vitlök, sambal och yoghurt. –Många är ju förtjusta i bearnaisesås, och jag har en fräschare variant som jag hittade på redan på 1970-talet när crème fraiche kom till Sverige. Det är en kall sås med lättcrème fraiche, torkad dragon, vinäger, riven gul lök, hackad persilja, salt och peppar. Väldigt god till grillat. Dessert då? –Ibland grillar vi halverade köpta muˆns. Sedan klickar vi på lite yoghurt och strör över färska bär. En annan favorit är att grilla lantbröd och bre på ett limesmör (smör, rivet limeskal och socker). Sedan klickar vi på vaniljkesella och skivade färska jordgubbar. BUFFÉ 5 • 2007 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40