Buffé 1
DESTINATION göteborg Räkmackor och vitsar i all ä
ra, men det finns mer än så att upptäcka i Göteborg! Förkovra dig i kända bakverk, nordiska smaker och varmkorv. VÄSTKUSTEN ÄR BÄSTKUSTEN! Vi riktar blicken mot Göteborgs gastronomiska scen. HÖNÖKAKA Dessa platta, naggade brödkakor har fått sitt namn efter ön Hönö i Göteborgs skärgård. Traditionellt bakas brödet i vedugn i form av fasta kakor som kan torkas för längre hållbarhet. Idag är hönökakor mjuka och äts färska. Signaturrätter RÄKMACKA Kan serveras på tekaka, surdegsbröd eller rågbröd men det är toppingen som är huvudsaken: handskalade räkor med kokt ägg och majonnäs. HEL/HALV SPECIAL Bröd eller potatismos till korven? Varför välja! En halv special är en korv i bröd toppad med mos, medan en hel special består av två korvar. GÖTEBORGSSUSHI Det japanska handlaget förenat med västkustens fiskar och skaldjur. Resultatet? Nordisk sushi med en personlig twist. ALGER Recept på en variant av hönökaka hittar du på buffe.se VÄSTKUSTEN ÄR BERÖMD för sina fina skaldjur och det märks inte minst i Göteborg. Här ligger fisk- och skaldjursmarknaden Feskekörka och flera av stadens ambitiösa restauranger har marina inslag på sina menyer. På krogen Diket i Majorna har man exempelvis gjort cevichen till sin signaturrätt och på pyttelilla Hoze i samma stadsdel serveras sushi i världsklass. Och så Bulot och Fiskbar 17 som båda fokuserar helt på fisken. Andra mattrender som märks är det nordiska köket. På nyöppnade Vilda äter man rätter lagade med vilda ingredienser från naturen och Koka är en fena på att torka, pickla och fermentera. På Kometen äter man istället husmansrätter som sillbricka och schnitzel. I staden finns också många frukostställen och flera utmärkta hantverksbagerier. En göteborgsk klassiker är Hagabullen – en riktigt stor kanelbulle som bakas på Café Husaren. Och i korvkioskerna köper man hel eller halv special. 11 BUFFÉ #06–07/2022 Alger och tång är bland de trendigaste råvarorna just nu. Utanför Göteborgs kust odlas bland annat sockertång och havssallat. De är vanliga i asiatisk matlagning och numera hittar man dem på Göteborgs fiskauktion. BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Ca 1 miljon invånare. MATLAGNINGSMUSIK: Parham, Anna von Hausswolff, The Knife och Nationalteatern. TYPISKA RÅVAROR: Fisk och skaldjur, alger, hönökaka, olika sorters kex och mikrobryggd öl. På restaurangen Bulot betyder valthornssnäcka på franska och på Bulot i Göteborgs saluhall och på Norra Hamngatan serverar man både dem och annat. Bland rätterna finns helgrillad piggvar, stuvad krabba, valthornssnäckor med majonnäs och ceviche med leche de tigre på ostron, se recept inspirerat av Bulot nedan. PROVA HEMMA Skär 400 g torsk- eller gösfilé i ca 1 x 1 cm stora bitar. Mixa en skivad selleristjälk med en röd chili, lite riven ingefära, en bit skivat citrongräs, 4 ostron och ca 5 dl fiskfond. Sila av, smaka av med limejuice och salt och häll över fisken. Servera direkt. Kocken Frida Ronge grundade sushirestaurangen Vrå på Clarion Hotel Post. I Nordisk sushi lär hon ivriga hemmakockar att göra riktigt bra sushi på egen hand. Missa inte tävlingen om boken Nordisk sushi på sidan 47. Tre bra bagerier BORGSKOGS KONDITORI KAMPANILEN ALVAR & IVAR KOKBOK Foto Malin Fränberg
Buffé EN GOTLÄNDSK MIDSOMMARDRÖM Njut av ett drömm
igt midsommarfirande på Bungenäs Matsal. På menyn? Svens
Buffé SOMMARSKATTER Jordgubbar hör den svenska som
maren till! Ta del av 5 ljuvliga recept med den söta fav
Buffé HELA SVERIGES MATPIONJÄRER Möt 5 banbrytande
pionjärer inom mat och dryck.
Buffé FRISKT OCH FÄRGSTARKT Varma sommardagar kräv
er svalkande, friska rätter! Hitta inspirationen här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ladda upp inför fotbolls-EM
och följ med till jordgubbsodlingen K-G Paulssons.