Buffé 1
Buffé EN GOTLÄNDSK MIDSOMMARDRÖM Njut av ett drömm
igt midsommarfirande på Bungenäs Matsal. På menyn? Svens
Buffé SOMMARSKATTER Jordgubbar hör den svenska som
maren till! Ta del av 5 ljuvliga recept med den söta fav
RÅVARA I FOKUS Recept på jordgubbssaft hittar du
på buffe.se BRIOCHEBULLAR MED VANILJKRÄM OCH JORDGUBBAR 24 STORA BULLAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 25 g färsk jäst 6 stora ägg 1 liter vetemjöl 600 g 1 dl strösocker + strösocker till utbakning 2 krm salt 350 g rumsvarmt smör ca 25 färska jordgubbar florsocker Vaniljkräm 6 äggulor 1 ½ dl strösocker ¾ dl majsstärkelse 1 vaniljstång 3 dl mjölk (3 %) 1 dl vispgrädde 25 g smör GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke till en köksmaskin. Tillsätt ägg, mjöl, socker och salt. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin. Tillsätt smöret, lite i taget och arbeta tills degen är glansig. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten, ca 8 timmar. 2. Vaniljkräm: Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och tillsätt mjölk och grädde. Låt koka upp. Ta från värmen och lyft upp vaniljstången. Häll gräddmjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar, ta från värmen och rör ner smöret. Låt svalna. Ställ i kylen. JORDGUBBSPAJ MED DIGESTIVEBOTTEN CA 10 BITAR / 45 MIN INGREDIENSER 150 g smör 300 g digestivekex 250 g mascarpone 3 dl vispgrädde ½ dl florsocker 2 tsk vaniljsocker ca ½ liter färska jordgubbar ½ dl hackade pistagenötter GÖR SÅ HÄR 1. Smält smöret. Krossa eller mixa kexen och blanda med smöret. Tryck ut i en form ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen minst 30 minuter. 2. Vispa mascarpone, grädde, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Bred ut i formen. Skiva jordgubbarna och lägg i ett fint mönster på krämen. Strö över pistage. Kräsna gubbar Jordgubbar förvaras bäst kallt, luftigt och osnoppade. Ställ fram jordgubbarna i rumstemperatur ungefär en timme innan servering. Visste du att… … botaniskt sett är jordgubben inte ett bär utan en frukt? 24 BUFFÉ #06–07/2022 3. Ta fram degen och låt stå i rumsvärme ca 30 minuter. Dela degen i 24 bitar och rulla till bollar. Låt vila 5–10 minuter. Kavla eller tryck ut bollarna till ca 1 cm tjocka rundlar i strösocker. Lägg på två bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckta 1 timme. 4. Sätt ugnen på 200 °C. Ansa jordgubbarna och halvera eller kvarta. Spritsa vaniljkräm i mitten på varje bulle och lägg på några jordgubbar. Grädda i mitten av ugnen 10–12 minuter eller tills de är gyllene. Låt svalna lite och pudra över florsocker.
Buffé HELA SVERIGES MATPIONJÄRER Möt 5 banbrytande
pionjärer inom mat och dryck.
Buffé FRISKT OCH FÄRGSTARKT Varma sommardagar kräv
er svalkande, friska rätter! Hitta inspirationen här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ladda upp inför fotbolls-EM
och följ med till jordgubbsodlingen K-G Paulssons.