Buffé 1
TREND svensk glass Snäll svalka RESTAURANG I SÖDR
A SKÅNE ligger Hörte Brygga, restaurangen i det lilla vitkalkade huset i Skivarps hamn som arbetar efter säsong. De serverar det bästa ur den skånska myllan – såväl vildplockat som närodlat. Sommaren 2021 hade restaurangen premiär för sin egentillverkade mjukglass utan tillsatser: bee kind ice cream. Glassen, som görs av ägg, honung och mjölk från lokala gårdar, serveras ute i den lummiga trädgården. Välj mellan metallbägare och hembakade rån av kulturspannmål och missa inte kolasåsen som kokas på plats. Strösslet görs av solmogna bär i säsong. ”vi är övertygade om att gelato aldrig blir bättre än de råvaror den görs av.” MOROTSKAKA BLI EN MÄSTARE på glass – med svenska råvaror som smaksättning. TRE FRÅGOR Glassmakarna Hanna och Angela Scarfò, ur boken Gelato, 2020. GLASS MED SMAK av morot? Ja, du läste rätt! Tillsammans med färskost, ingefära och kanel får du en ny variant av favoriten morotskaka som svalkar gott en varm sommardag. 8 PERSONER / ÖVER 60 MIN Smält 25 g smör och 1 dl farinsocker i en stekpanna. Tillsätt 1 dl finrivna morötter, 1 tsk malen kanel, 1 tsk malen ingefära och ½ dl vetemjöl. Koka några minuter under omrörning tills det tjocknar. Häll smeten i en bakpappersklädd form och låt svalna. Vispa 2 ½ dl vispgrädde. Vispa ihop 250 g färskost, 2 krm vaniljpulver och 1 burk sötad kondenserad mjölk ca 400 g. Vänd ner grädden, 1 dl finrivna morötter och smula ner sockerblandningen. Häll i en form och frys minst 8 timmar. Ta ut ca 20 minuter före servering. I GLASSFORMAT! 8 BUFFÉ #06–07/2022 LOUISE LUNDSTRÖM Grundare, Iceblizz Vad är Iceblizz? – På Iceblizz gör jag krämig, näringsrik och växtbaserad glass på lokala råvaror, i mycket liten skala. Jag utgår från en fast råvara, exempelvis en rotfrukt som morot, istället för den klassiska flytande basen som används i traditionell gräddglass. Min glass är för alla som är nyfikna på att smaka gotländska morötter i glassformat! Hur väljer ni råvaror? – Jag försöker alltid jobba i säsong. Råvarorna ska vara goda att äta färska och enkla att få tag på. Havtorn, slånbär och gul morot är några smaksättningar som passar oväntat bra! I sommar kommer jag bland annat göra glass med smak av jordgubbe, basilika och ros. Vad kännetecknar en bra glass? – När en glass är riktigt bra vill du äta upp hela på en gång och helst ha mer direkt när den tagit slut. Och så känns det skönt i magen efteråt! Befinner du dig på Gotland i sommar? Iceblizz glass finns hos flera återförsäljare, håll dig uppdaterad via @iceblizz_vegan på Instagram. Foto @sofiesfoodstories
Buffé EN GOTLÄNDSK MIDSOMMARDRÖM Njut av ett drömm
igt midsommarfirande på Bungenäs Matsal. På menyn? Svens
Buffé SOMMARSKATTER Jordgubbar hör den svenska som
maren till! Ta del av 5 ljuvliga recept med den söta fav
Buffé HELA SVERIGES MATPIONJÄRER Möt 5 banbrytande
pionjärer inom mat och dryck.
Buffé FRISKT OCH FÄRGSTARKT Varma sommardagar kräv
er svalkande, friska rätter! Hitta inspirationen här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ladda upp inför fotbolls-EM
och följ med till jordgubbsodlingen K-G Paulssons.