Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 PORK’N’PRAWNS En köksmästare från Sr
i Lanka lärde Gustav att uppskatta kombinationen räkor och fläsk. Idag är denna asiatiska rätt också en given favorit bland kollegorna på restaurang Basement i Göteborg. FÖR 4–6 PERSONER 500 g räkor med skal 1 förpackning äggnudlar (250 g) 1 chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 dl sweet chilisås 2 msk asiatisk fisksås finrivet skal och juice från 1 lime 1 msk sesamolja 1 msk japansk soja 200 g rimmat sidfläsk 1/2 purjolök 1 morot 1/2 ask sugarsnaps (ca 125 g) 1 liten klyfta vitkål (ca 100 g) 1 broccoli (ca 250 g) rapsolja till stekning TILL GARNERING 1 dl hackade cashewnötter finstrimlad salladslök hackad koriander Fritösen är Gustavs bästa vän i köket. FRASIG FISK I den gör han bl a sin frasiga, pankofriterade torsk. Receptet hittar du på ICA.se/buffe. »GRILLRÖKT« LAX MED KALL GRÄSLÖKSSÅS Gustav använder gärna rökspån när han grillar. Lägg spånen i blöt ca 30 minuter före grillning. Lägg dem sedan på grillkolen och grilla laxen på samma sätt som beskrivs i receptet. Vi gjorde en enklare variant med smaksatt röksalt. FÖR 6–8 PERSONER 1 hel laxfilésida med skinn (ca 1,2 kg) 2 msk röksalt eller vanligt salt 2 msk socker 1 citron 1 knippe dill smör salt, svartpeppar GRÄSLÖKSSÅS 2 dl finskuren gräslök 3–4 dl crème fraiche GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda salt, socker och 1 tsk peppar. Gnid in köttsidan på laxen med blandningen. Låt ligga och rimma i kylen minst 2 timmar, gärna över natten. 2.Sätt ugnen på 150°C. Skär citronen i tunna skivor. Lägg laxen med skinnsidan ner på ett smort ark aluminumfolie. Lägg på citronskivor och hackad dill. 3.Tillaga laxen i ugnen ca 30 minuter. Om du grillar: Skjut över grillkolen med rökspån mot sidorna. Lägg laxen med aluminiumfolien i mitten på gallret. Lägg på locket och grilla ca 20 minuter. 4.Blanda gräslök med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna laxen med en ljummen höstpotatissallad (se recept nedan). FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche, byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme, byt smör mot mjölkfritt matfett. GÖR SÅ HÄR: 1.Skala räkorna. Koka äggnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och låt rinna av. 2.Dela, kärna ur och finhacka chilin. 3.Gör en dressing på hackad chili, sweet chilisås, fisksås, limeskal, limejuice, sesamolja och soja. 4.Skär fläsket i strimlor. Ansa purjolöken. Skala moroten. Skär purjolök, morot, sugarsnaps och vitkål i strimlor. Skär broccolin i buketter. 5. Stek fläsket knaprigt i 1 msk rapsolja i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. 6.Woka/stek grönsakerna i 2 msk rapsolja 3–5 minuter. Vänd ner nudlarna och woka ytterligare någon minut. 7.Tillsätt fläsket och dressingen till grönsakswoken, blanda runt. Toppa med räkorna, cashewnötter, salladslök och koriander. 8.FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj nudlar utan gluten, t ex glasnudlar. Gör äggfri: välj nudlar fria från ägg. Fri från laktos och mjölkprotein. LJUMMEN HÖSTPOTATISSALLAD Det bästa från skörden i en matig sallad med potatis, bönor och spenat, smaksatt med dijonsenap och massor med citronskal. FÖR 4 PERSONER Skrubba och koka 600 g potatis, fast sort. Häll av kokvattnet, men spara ca 1/2 dl. Koka 400 g blandade bönor (t ex vaxbönor, haricots verts och sugarsnaps) i saltat vatten tills de är nätt och jämnt mjuka, börja med dem som tar längst tid. Färska haricots verts och vaxbönor tar ca 1 minut, sugarsnaps 1/2 minut. Häll av och spola bönorna i kallt vatten. Vispa ihop 2 msk dijonsenap, finrivet skal från 2 citroner, 1 dl olivolja, 2 krm salt, 1 krm peppar och 1/2 dl av potatisvattnet till en dressing. Skala, halvera och skär 1 rödlök i strimlor. Skär potatisen i grova bitar. Blanda lök, potatis och bönor med 1 påse babyspenat (70 g). Häll över dressingen och blanda försiktigt. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 9 • 2 010 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40