Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 Lindra vardagsstressen och gör plånb
oken en tjänst med Buffés billiga veckomeny. Ladda ner inköpslistan på nätet och känn doften av currykryddad fiskgryta, fläskwok med sesamolja och citrussmakande kycklingbullar. Hela veckan för under 400 kronor. RECEPT LENA SÖDERSTRÖM FOTO EVA HILDÉN SMITH Billiga veckan måndag m d LINS- OCH POTATISSOPPA MED PERSILJESALSA Färdigkokta linser på burk eller tetra är bekvämt, men hemkokta blir billigast. FÖR 4 PERSONER SMARTA TIPS! ✓Bunkra persilja Köp hem ett stort knippe persilja till veckans rätter – det går åt! Förvara i ett glas med vatten i kylskåpet för bästa hållbarhet. ✓Tunna skivor Använd fryst, halvtinat fläskkött till woken så går det lätt att skära riktigt tunna skivor, som skav ungefär. ✓Billigt protein Linser är en utmärkt billig och näringsrik basprodukt. Lägg dem gärna 2–3 timmar i kallt vatten före kokning, så blir de mindre mosiga. ✓Festlig fisk Smaksätt fiskgrytan med saffran i stället för curry och paprika för en smålyxig festrätt. ✓Nyttiga aprikoser Torkade aprikoser är rika på både fibrer och järn. Ekologiska aprikoser är alltid osvavlade och blir därför naturligt mörka i färgen när de torkar. 30 BUFFÉ 9 • 2 010 Koka 2 1/2 dl gröna linser enligt anvisning på förpackningen. Skala och hacka 1 gul lök och 1 stor morot. Skala och skär 4 medelstora potatisar i tärningar. Fräs lök och morötter i 3 msk olja ca 3 minuter i en stor kastrull. Blanda i potatisen, smula ner 2 grönsaksbuljongtärningar och 3/4 tsk timjan. Fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt 1 burk hela tomater (ca 400 g). Låt koka ca 15 minuter under lock. Mosa tomaterna grovt med en sked. Blanda i linserna. Späd soppan med ca 4 dl vatten till önskad konsistens. Koka ca 5 minuter. Smaka av med salt. Skala och finhacka 2 vitlöksklyftor. Blanda vitlöken med 1 dl hackad persilja och 3–4 msk olivolja. Krydda med 1 1/2 krm salt och 1 krm peppar. Toppa soppan med salsan precis före serveringen. Servera gärna med rostat bröd. FÖR ALLA? Fri från gluten om lämpligt specialbröd bjuds. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera buljongtärningen. tisdag tissd KYCKLINGBULLAR MED FÖR 4 PERSONER Tillaga 3 dl couscous enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Hacka 3 tomater. Skala och hacka 1 rödlök. Blanda tomater och lök med couscousen och 1 dl hackad persilja. Krydda med salt och peppar. Ställ kallt till serveringen. Finriv skalet av 1 citron, ställ åt sidan. Blanda 1/2 dl färskpressad citronjuice, 2 msk vatten, 2 msk honung, 1 msk olivolja, 1 krm salt och 1/2 krm svartpeppar i en bunke. Blanda 400 g kycklingfärs med 1/2 tsk salt och 1/2 krm svartpeppar. Forma 8 bullar av färsen. Vänd i 2 msk vetemjöl. Stek bullarna runt om i 2 msk olivolja ca 6 minuter. Efterstek under lock ca 5 minuter, tills bullarna är genomstekta. Strö över citronskalet och stek ytterligare ca 1 minut. Ringla över såsen och låt den koka upp. Servera med couscoussalladen. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt couscous med quinoa, ris eller bönor. Byt vetemjöl mot t ex glutenfri mjölmix. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. TABBOULEH Byt ut de vanliga köttbullarna mot en variant på kycklingfärs. Under 400 kronor! Fler vBilligaeckan fi nns på www.ICA.se Vegetarisk
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40