Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 Festlig Meny För med allt förberett k
an han göra det han älskar mest – umgås, skratta, skoja och njuta. Livet ska vara roligt. – Jag älskar att vara ledig, men jag älskar också att gå till N 4 jobbet, säger han. Drygt ett halvår har gått sedan Gustav Trägårdh, 36, vann tävlingen Årets kock 2010. Med många års erfarenhet som köksmästare på restaurang Basement i Göteborg hade han redan uppnått fl era av sina drömmar, som att få en stjärna i Guide Michelin. Tävlade i Årets kock gjorde han mest för att det var en skojig grej. Rätten som tog honom hela vägen till fi nalen kom han på under en strandpromenad med barnen Lovisa och Ludvig. Med musslor, snäckor, strandkål och ängssyra från stranden på Stegelholmen i västra Göteborg skapade han en rätt som fi ck både gästerna på krogen och jurymedlemmarna i semifi nalerna att stumna. Sedan dess har det rullat på. Banketter, matlagningskurser, hemma-hos-matlagningar och mässor... Ingen dag har varit den andra lik, men Gustav står kvar med fötterna på jorden och tänker att han bara kan göra sitt bästa och att det oſt ast räcker ganska långt. – Jag vill inte tappa glädjen i matlagningen. För det är det viktigaste för mig – att ha kul! säger han och lägger fi sken i grytan. En fi sk- och skaldjursgryta som han har lagat många gånger och bjudit sina gäster på. Hemma är det enkel och opretentiös matlagning som gäller. – Det blir det jag känner för. I dag kände jag för en fi skgryta för att den är så himla god och enkel att förbereda. Man ska inte krångla till det i onödan. BUFFÉ 9 • 2 010 GUSTAV TRÄGÅRDH Ålder: 36 år. Bor: I Göteborg. Familj: Frun Ulrika och barnen Lovisa, 7, och Ludvig, 6. Aktuell: Vann Årets kock 2010, jobbar till vardags som köksmästare på stjärnkrogen Basement i centrala Göteborg. Bäst med hösten: Gå på stranden och plocka blåmusslor med barnen eller leta svamp i skogen. Underskattat köksredskap: Fritösen. Lyssnar på: Rock. Läser helst: Böcker av svenska författare. Inspireras av: Mina barn, havet och kreativa medarbetare. Motto: Att människor runtomkring mig ska känna sig behövda och viktiga. BJUDNING hemma hos Årets kock – Så fort jag är ledig sitter det fullt med folk runt bordet. Årets kock Gustav Trägårdh älskar att ha gäster. Och vännerna är inte nödbedda. För de vet att hemma hos Gustav är maten fantastisk och sällskapet alltid lika trevligt. TEXT ANNA-LENA BJARNEBERG RECEPT GUSTAV TRÄGÅRDH FOTO AGNETA THORSÉN BJÖRNBÄR ROYAL ●CEVICHE PÅ PILGRIMSMUSSLOR ● KRABBTOAST MED POCHERAT ÄGG OCH HÖSTLÖKSCRUDITÉ ● FISKGRYTA MED MUSSLOR ● TRE RÖROR● DILL- OCH OSTBRÖD● FRYST BJÖRNBÄRSCHEESECAKE MED MARSHMALLOWS OCH KOLASÅS är gästerna anlänt får Lovisa Trägårdh, 7, hjälpa till med de sista förberedelserna. Med varsam hand lägger hon ett björnbär och en fi n liten blomma av gurkört i varje drinkglas. – Klart! Festen kan börja och Gustav Trägårdh är i riktig högform. Här lägger 7-åriga Lovisa sista handen vid fördrinken med läskande cider och söta björnbär. BJÖRNBÄR ROYAL En läskande fördrink med smak av västkusten. Har man ingen björnbärssaft hemma går det bra med svartvinbärssaft. GER 1 GLAS Häll 1 msk konc björnbärssaft i ett glas. Fyll på med 1 1/2 dl torr cider eller torrt mousserande vin. Lägg i 2–3 isbitar. Garnera med några björnbär och gärna gurkört eller en limeklyfta. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40