Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 UGNSSTEKT BLOMKÅL & FÄNKÅL Blomkål i
olika färger blir effektfullt, och fänkålen ger god, kryddig smak. FÖR 4 PERSONER 1–2 blomkålshuvuden (ca 750 g) 1–2 fänkål (ca 400 g) blasten från blomkålen 1 tsk äppelcidervinäger kallpressad raps- eller olivolja salt, peppar, socker GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. Skär bort blasten på blomkålen och strimla den fint. Skär bort »dillen« på fänkålen, men spara den gärna till garnering eller sås. 2.Vänd runt blomkål och fänkål med 2 msk olja, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg i en ugnssäker form. Sätt in i ugnen 30–45 minuter, tills grönsakerna är mjuka. Låt svalna. 3.Skär blomkål och fänkål i cm-tjocka skivor. Blanda blomkålsblasten med vinäger, 1 msk olja, 2 krm salt, 1 krm peppar och 1/2 tsk socker. 4.Lägg blomkålsblasten på ett fat och fördela grönsakerna ovanpå. Toppa gärna med salsa verde (se tips). TIPS! Salsa verde Servera en vackert grön sås med sting från sardeller och kapris till blomkålsoch fänkålssalladen. FÖR 4 PERSONER Grovhacka »dillen« från 1–2 fänkål (eller ersätt med 2–3 msk hackad dill), 1 kruka persilja och 2 kvistar salvia, även stjälkarna. Det ska bli ca 2 dl örter sammanlagt. Mixa dem med 1/2 dl kallpressad rapsolja, färskpressad juice av 1/2 citron, 3 sardellfiléer och 1 msk kapris med stavmixer eller i matberedare till en trög puré. Tillsätt 1 kantfri skiva dagsgammalt vitt bröd i smulor. Späd med 2–3 msk vatten till önskad konsistens. Örtsåsen passar även utmärkt till fisk och kyckling. FÖR ALLA? Ugnsstekt blomkål & fänkål med salsa verde. Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt bröd används. De gamla grekerna åt fänkål mot fetma, och guden Dionysos bjöd den till fest som afrodisiakum. Smaken hos denna underskattade kryddplanta är sötaktig med en svag lakritston. De gröna stjälkarna är utsökta i en buljong, fänkålsdillen piffar fiskgrytan och fänkålsfrön är toppen att panera strömming i. Den saftiga »knölen« kan ätas både rå och kokt, stekt, grillad eller ugnsbakad, gärna med en god olivolja, flingsalt och citron. FÄNKÅL 14 BUFFÉ 9 • 2 010 Vit, grön, orange eller violett – den vitaminrika blomkålen kommer i flera färger som alla klarar såväl het curry som salt ädelost. Bjud lättkokt med smält smör, gräddstuva, mixa till soppa, mos, puré, eller gör som italienarna och fritera den. Rå blomkål är gott att mumsa på, gärna med en vinägrett. Blasten går att strimla ner i en sallad, så länge den inte är träig. I skogen växer blomkålssvamp, väl värd att prova för sin primöraktiga karaktär. BLOMKÅL MAJROVA Navet [navé] är det franska namnet på majrova, en lättodlad doldis i grönsaksdisken. Leta efter nätta exemplar som mäter max 10 cm i diameter. Smaken liknar rädisans men utan pepprigheten. Koka bitar av majrova i hönsbuljong, olivolja, vitt vin eller cider och bjud till kött eller fisk. Också en ypperlig grönsak till soppa, gryta, gratäng, att ugnsrosta, pickla eller råriva i sallad.
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40