Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 Arrangera din egen pommes frites-fes
t! Välj de såser du gillar. Några gör du själv, andra kan du köpa. Det behöver inte vara så pretentiöst. Antingen kan man servera endast pommes frites och dippsåser eller lägga till lite stekta köttbitar och kanske en tomateller grönsallad. Serverar man bara pommes frites och såser behövs förstås fler frittar. Recepten är artikelförfattarens men klart inspirerade av restaurangens meny. TIPS! RÄDDA MAJONNÄSEN Man kan rädda den genom att börja om med en ny sats och allra sist röra i den spruckna omgången. EGEN MAJONNÄS Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och ta det lugnt med oljan i början när du vispar. Håller 3–4 dagar i kylskåp. GER CA 4 DL 2 äggulor 1 tsk rödvinsvinäger eller vitvinsvinäger 1/2 tsk färskpressad citronjuice 1 tsk dijonsenap 2 dl neutral rapsolja 1 dl olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Vispa samman äggula, vinäger, citronjuice, senap och 1/2 tsk salt i en bunke. Krydda med 1/2 tsk svartpeppar. 2.Vispa i oljan lite i taget tills såsen blir tjock och ljus. Ha inte i för mycket olja på en gång, då riskerar såsen att spricka. Smaka av, krydda ev med mer salt och peppar. 20 BUFFÉ 9 • 2 010 ROSTAD VITLÖKSMAJONNÄS Sätt ugnen på 175˚C. Skala av det yttersta skalet på 1 hel vitlök. Smörj in den med 1/2 msk olja. Slå in i aluminiumfolie och ställ i ugnen ca 45 minuter. Ta ut foliepaketet och låt svalna. Skala loss alla vitlöksklyftor, ta hand om ev saft som bildats. Mixa vitlöksklyftorna och ev saften i en mixer eller med mixerstav tillsammans med 2 tsk olja och 2 dl majonnäs. Det ska bli en slät sås. Smaka av med 1 krm salt och 1–2 tsk färskpressad citronjuice. Tillsätt 1 msk finhackad persilja och 1 krm worcestersås. OLIV- OCH CITRONDIPP Blanda 2 dl majonnäs med 1 1/2 dl grovhackade gröna citronfyllda oliver, 1 tsk finhackad vitlök, 1/2 tsk färskpressad citronjuice och 1 tsk torkad basilika. WASABIMAJONNÄS Blanda 2 dl majonnäs med 2–3 msk färdig wasabi på tub, 1 tsk fin- och färskriven ingefära och 1 msk japansk soja. CURRYKETCHUP Blanda 1 dl majonnäs med 1 dl tomatketchup, 1/2 tsk curry och 1 msk finhackad gul lök. HONUNGS- OCH SENAPSMAJONNÄS Blanda 2 dl majonnäs med 2–3 msk dijonsenap eller din favoritsenap och 1–2 tsk honung. DILL- OCH CITRONMAJONNÄS Blanda 2 dl majonnäs med 1 dl finhackad dill och 1–2 msk färskpressad citronjuice. FÖR ALLA? Samtliga dippsåser. Innehåller ägg. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40