Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 LJUMMEN SALLAD MED MAJROVA, SPARRIS
& MANGOLD Den vågade använder nakenhavre eller kamutvete till denna vackra sallad. Går utmärkt att förbereda dagen före och servera som bufférätt. FÖR 4 PERSONER 4 portioner matvete, hel dinkel eller bulgur 2–3 majrovor eller kålrabbi (ca 600 g) 1 bunt grön sparris (ca 250 g) 4 mangoldstjälkar med blad, eller 1 påse babyspenat (125 g) 1 dl naturella solrosfrön 1/2 dl naturella pumpakärnor kallpressad raps- eller olivolja flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1.Koka matvete, dinkel eller bulgur enligt anvisning på förpackningen. 2.Skala och skär majrovan eller kålrabbin i klyftor. Skär sparrisen på mitten längs med. Koka grönsakerna nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten, börja med dem som har längst koktid. 3.Skär mangoldstjälkarna i 2–3 cm stora bitar och bladen i tunna strimlor. Om du i stället använder färsk spenat kan du behålla bladen hela. 4.Rosta solrosfrön och pumpakärnor i en torr och het stekpanna. 5. Blanda matvetet, grönsakerna och fröerna med 1 msk olja. Vänd ner mangolden eller spenaten. Strö över flingsalt. Servera gärna salladen med ett gott bröd. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt matvete, dinkel eller bulgur med quinoa, ris, majs eller bönor. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. HONUNGSROSTADE GRÖNSAKER MED PINJENÖTTER OCH FRITERAD VITLÖK Här används grönsaker som är tacksamma att odla och ger riklig skörd. De små blommorna som bildas när man odlar purjolök blir till ätbar garnering. FÖR 4 PERSONER 1 klyfta pumpa, t ex muscat (ca 500 g) 4–5 rödbetor (ca 400 g) 1 zucchini (ca 300 g) 1/2 dl flytande honung 2–3 majrovor (ca 600 g) 1/2 dl pinjenötter 2–3 vitlöksklyftor ev salladsblad eller rödbetsblast lökblommor eller 1 msk finhackad gräslök olja att fritera i, t ex rapsolja salt, peppar FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 250°C, grill. Skala pumpan och ev rödbetorna (är de späda räcker det med att tvätta dem). Skär dem och zucchinin i klyftor. Skölj och strimla rödbetsblasten. 2.Lägg pumpa och zucchini på en plåt. Krydda med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Ringla över honungen. 3.Sätt in i den övre delen av ugnen 5–10 minuter. Rör ofta så att det inte bränns. 4.Lägg rödbetorna i en ugnssäker form för sig, de färgar av sig annars. Sätt in i ugnen på 225°C, utan grill, 10–15 minuter. 5. Skala, klyfta och koka majrovorna mjuka. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna. 6.Skala och skiva vitlöken tunt. Fritera skivorna gyllene i rikligt med olja i en kastrull eller i en fritös. Passa noga, vitlöken blir lätt bitter om den friteras för länge. 7.Lägg rödbetsblasten eller salladsbladen som en bädd på ett stort fat. Fördela grönsakerna ovanpå. Strö över friterad vitlök, pinjenötter samt lökblommor eller gräslök. KÅLRABBI Om du har svårt för kålrotens pikanta smak, testa ljusgrön eller violett kålrabbi. Det vita, krispiga fruktköttet har en mild och söt smak – ofta uppskattad av barn. Råriv kålrabbi och blanda med en vinägrett. Tillsätt lite socker och låt stå 1 dygn i kylen för en ny variant på pizzasallad. Eller gör en »rabbislaw« på lite matyoghurt, majonnäs, senap, salt och peppar. Även god att smörsteka, ångkoka eller ugnsbaka. Många sorters vitlök börjar sitt liv i september och skördas under juli och augusti. Färsk vitlök är mildare i smaken än torkad. Vitlökens blomstängel har en fräsch och mild arom som passar särskilt bra till asiatisk mat. Kinesisk vitlök, s k vitlök solo, är en sort som inte består av klyftor utan är hel. Praktisk när det går åt mycket. Vitlök innehåller mycket av det antibakteriella ämnet allicin och andra nyttigheter som är toppen för kroppen. VITLÖK RÖDBETOR Skördelyx är nykokta rödbetor med smör och salt. Inlagda är de oumbärliga till sillsallad och pyttipanna eller rårivna till borsjtj, rysk rödbetssoppa. Mindre kända är de smakliga släktingarna gul-, vit- och polkabeta. Testa t ex en gulbetspuré med apelsinjuice och koriander till fläskfilén. Polkabetans vackra mönster försvinner vid kokning, så ät den rå i tunna skivor med t ex vit balsamvinäger, rucola och parmesan. Lägg betornas blad i sallad eller soppa. BUFFÉ 9 • 2 010 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40