Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 3 röror Servera den mustiga fiskgryta
n med en god »klick«. Välj mellan parmesankryddad majonnäs, aioli med chilisting och en dillspetsad prästoströra – eller gör alla tre! Se till att alla ingredienser har ungefär samma temperatur när du mixar, så skär det sig inte lika lätt. VITLÖKS- OCH PARMESANMAJONNÄS GER CA 1 1/2 DL Mixa 1 äggula, 1 skalad och finriven vitlöksklyfta, 1 msk vitvinsvinäger och 2 msk finriven parmesanost med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt 1 dl neutral olja, t ex solrosolja, droppvis samtidigt som du fortsätter att mixa. Blanda i 2 msk crème fraiche. Krydda med 1 krm salt och 1/2 krm peppar. CHILI- OCH SAFFRANSAIOLI GER CA 1 1/2 DL Mixa 1/2 urkärnad och hackad chilifrukt, t ex spansk peppar, 1 paket saffran (1/2 g), 1 msk färskpressad limejuice och 1 äggula med stavmixer eller i en mat beredare. Tillsätt 1/2 dl neutral olja, t ex solrosolja, och 1/2 dl olivolja droppvis samtidigt som du fortsätter att mixa. Blanda i 2 msk crème fraiche. Krydda med 1 1/2 krm salt och 1 krm peppar. PRÄSTOST- OCH KRONDILLSRÖRA GER CA 1 1/2 DL Mixa 1 äggula, 1 msk färskpressad citronjuice, 2 msk riven extralagrad prästost, 2 msk krondill (det som är ytterst) eller hackad dill med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt 1 dl neutral olja, t ex solrosolja, droppvis samtidigt som du fortsätter att mixa. Blanda i 2 msk crème fraiche. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. FÖR ALLA? 3 röror. Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche, välj ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme, välj mjölkfritt ostalternativ. Innehåller ägg. DILL- OCH OSTBRÖD Det fyllda brödet är ruggigt gott att doppa i fiskgrytan. Passar även utmärkt till kräft- eller hummerkalaset. FÖR ALLA? Innehåller gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett, välj ost lagrad mer än 3 mån. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, välj mjölkfritt ostalternativ. Fri från ägg. GER 2 BRÖD 5 dl ljummet vatten (37°C) 1 paket jäst (50 g) 2 tsk salt 1 liter vetemjöl 3 dl dinkelmjöl 2 dl finskuren dill 50 g rumsvarmt smör 3 dl riven ost, gärna extralagrad prästost GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda vatten, smulad jäst, salt, vetemjöl och dinkelmjöl i en bunke. Arbeta ihop degen för hand, ca 10 minuter, eller i maskin, ca 5 minuter. Jäs under bakduk 40 minuter. 2.Blanda dill och smör. 3.Kavla ut degen på ett lätt mjölat underlag till en 1/2 cm tjock platta, ca 45 x 35 cm. Bred på dillsmöret. Strö över osten. Rulla ihop degen från långsidan. Tvinna rullen lite. 4.Dela degrullen i 2 bitar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Klipp några jack i varje degrulle. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 minuter. 5. Sätt ugnen på 225°C. 6.Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna på galler. BUFFÉ 9 • 2 010 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40