Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 INNEHÅLL 4 HEMMA HOS ÅRETS KOCK Fisk
och skaldjur är ett självklart tema när Årets kock 2010, Gustav Trägårdh, bjuder in till fest. 10 GUSTAVS FAVORITER FRÅN HAVET Årets kock 2010 lagar sina favoriträtter från havet med blåmusslor, räkor och lax. 13 19 10 LILLA SQUASHLAND« »Skördefest i mitt FÖRRA ÅRET BLEV DET INGEN SQUASHSKÖRD – trots en fantastisk start på odlandet. Ja, kanske rent av alltför fantastisk … De små fröna växte snabbt i köksfönstret och blev alltför långa, alltför tunna stänglar. Merparten gick av vid utsättningen, och de som jag fi ck ner i jorden var klena och blev ett snabbt byte för mördarsniglarna. I år bestämde jag mig för ett nytt försök, trots fl ickvännen Annikas himlande med ögonen och påpekande att hennes tomater växte som svampar… Satte ändå ut ett 20-tal – korta – plantor. Men, ack nej. Det tog bara ett par dagar för sniglarna att mumsa i sig de små växterna. Skam den som ger sig, tänkte jag och »lånade« i smyg några av An- nikas stora tomatkrukor – hon hade ju så många. En handfull plantor fi ck växa sig starka där. Därefter gjordes ett nytt utplanteringsförsök. Trots en massa tvivel och försök att övertyga mig om andra växters förträffl ighet gav jag mig inte. Vattnade varje kväll och gödslade rikligt med färskt gräsklipp. Och tro’t eller ej, men nu har jag skördat som aldrig tidigare. Vilken lycka! Några av bamsingarna hamnade i inläggningslag (1-2-3), andra fi ck italiensk olivoljeinläggning med vitlök. Och så har vi ätit färsk squash på längden och tvären, inte minst från grillen. Underbart! Den fasta konsistensen och den lätt söta och smöriga smaken gör mig salig. Men jag tror att det också handlar om samspelet med naturen. Att lyckas med odlandet. Nu är det snart slutskördat, och det är inte utan viss lättnad som jag ser fram emot lite variation, inte minst från alla höstprimörer som fyller grönsaksdiskarna nu; framför allt de mjälla och smaksprängda rotfrukterna. Palsternacka, kålrot, rotselleri, morot… Mums! Tony Wallin, chefredaktör PS. Vill du se prov på min squashskörd, gå in på ICA.se/buffe. RE EPTREGISTER RECEPTREGISTER Björnbär royal 4 Blåbärsglass med kardemumma och whisky 29 Ceviche på pilgrimsmussla 5 Chili- och saffransaioli 7 Clam chowder med sidfl äsk och potatis 10 Curryketchup 20 Dill- och citronmajonnäs 20 Dill- och ostbröd 7 Egen majonnäs 20 Falukorvslåda med dijonsenap 31 Fiskgryta med musslor 6 Fisktagine med curry och paprika 31 Fläskwok med svamp och grönt 31 Fryst björnbärscheesecake med kolasås 9 »Grillrökt« lax med kall gräslökssås 11 Honungs- och senapsmajonnäs 20 Honungsrostade grönsaker med friterad vitlök 15 Krabbtoast med pocherat ägg och lökcrudité 6 Kycklingbullar med tabbouleh 30 Lins- och potatissoppa med persiljesalsa 30 Ljummen höstpotatissallad 11 Ljummen sallad med majrova och mangold 15 Läckraste kolasåsen 9 Lövbiff med äggula, sardeller och rödlök 23 Oliv- och citrondipp 20 Pommes frites 21 Pork’n’prawns 11 Prästost- och krondillsröra 7 Pumpa, fårfi ol & getost 27 Pumpasoppa med getost & rostade pumpakärnor 24 Rostad vitlöksmajonnäs 20 Rödbetstårta med vinkokta rödbetor och morötter 17 Stormaktslåda 28 Torsk med musselsås 25 Ugnsstekt blomkål och fänkål med salsa verde 14 Vitlöks- och parmesanmajonnäs 7 Wasabimajonnäs 20 BUFFÉ 9 • 2 010 3 13 FÄRGGLATT & GOTT På Gunnebo Slott & Trädgårdar är det hög tid att skörda höstens primörer, såväl färgglada som goda. 19 FESTA PÅ POMMES Häng med till USA och få recept på den belgiska favoriten med det franska namnet. Dessutom bjuds det goda såser. 23 TESTLAGARNA Ursula, Jonas och Helena testar lövbiff, höstgul pumpasoppa och ugnsbakad torsk med tomatstinn musselsås. 27 BJUD PÅ DIN LANDSKAPSMENY Överraska dina vänner med en meny som bygger på deras landskapsrätter. Eller bjud på dina landskap. 30 BILLIGA VECKAN Fem goda vardagsrätter för under 400 kronor! Ladda ner inköpslistan på nätet och börja laga. 39 HÖSTENS SKÖRDEFESTER Ett axplock av marknader, festivaler och kalas med skördetema på olika håll i Sverige.
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40