Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Månadens fråga TORSK MED MUSSELSÅS M
usslor på burk är toppen i tomatsås. Det ger torsken ett lyft. FÖR 4 PERSONER 700 g torskfilé i portionsbitar, gärna torskrygg (Krav- eller MSC-märkt) 2 vitlöksklyftor 1 liten gul lök 1 liten morot 1/2 tsk hela fänkålsfrön 2 msk tomatpuré 500 g krossade tomater 1 msk konc fiskfond 2 dl vatten eller vitt vin 1 burk blåmusslor i lag (360 g) 2–3 msk hackad bladpersilja olivolja, socker salt, nymalen svartpeppar TIPS! ROSTAD POTATIS Sätt ugnen på 225°C. Skär ca 1 kg delikatesspotatis i halvor. Lägg dem med snittytan ner i en lätt oljad ugnssäker form. Strö över flingsalt och peppar. Rosta i ugnen ca 20 minuter. GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. Lägg fiskbitarna i en smord ugnssäker form. Krydda med 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Ställ i ugnen ca 20 minuter. 2.Skala och finhacka vitlök, lök och morot fint. 3.Stöt fänkålen grovt i en mortel. Fräs tillsammans med vitlök, lök och morot i 2 msk olja i en kastrull utan att det tar färg. 4.Rör i tomatpurén och låt den fräsa med 1 minut. 5. Tillsätt tomater och fond samt vatten eller vin. Låt sjuda utan lock ca 10 minuter. 6.Häll av musslorna, men spara lite av spadet, och tillsätt dem samt persiljan. Späd ev med spadet. Krydda med 3 krm socker, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Servera musselsåsen till torsken, gärna med rostade potatishalvor och lättkokta grönsaker. FÖR ALLA? Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men kontrollera fonden. Vilken känd person vill du bjuda på middag? URSULA: Den engelske stjärnkocken och molekyläre gastronomen Heston Blumenthal. Han skulle säkert hitta på en massa hyss, som att koka köttet i badkaret. Vi skulle involvera gästerna i matlagningen, kanske Heston kan plocka fram lite kolsyreis, en autoklav och startkablar... JONAS: Som blivande skådespelare är Meryl Streep en av mina stora idoler. Vi skulle avnjuta en teatersupé som kombinerar mitt svenska och tunisiska ursprung med hennes amerikanska och prata om teater, mat, film och vad det har för roller i våra liv! HELENA: Carl-Jan Granqvist! Han är så positiv och underhållande, och enormt kunnig. Jag skulle bjuda på en härlig höstbuffé med tända ljus och en festlig dukning. Carl-Jan skulle vara mittpunkten och få delge oss roliga anekdoter. Och så skulle han få äran att välja viner till maten. Testlagarna Så tycker vi NAMN: Ursula Kalizewska BETYG: 4,4 Kul med fänkål och musslor i såsen med vitt vin som satte pricken över i. Ugnsstekte torskrygg i smör, blev en god sky. Gick åt det sydfranska hållet i andra tillagningen med apelsinskal, färsk timjan, persilja och rödvin i såsen. Kryddade fi sken med curry och hade dillkokt potatis till. NAMN: Jonas C Wahlström BETYG: 4,5 Väldigt goda smaker! Bytte potatis mot råris och skapade en crossover mellan risotto och paella andra gången. Hade i zucchini, fänkål, grön chili och gröna ärter samt musslor, räkor och grillad paprika mot slutet. Stekte torsken i grillpanna och hade saff ransaioli, parmesan och vitlöksbröd till. Makalöst gott. NAMN: Helena Sundström BETYG: 2,8 Potatishalvorna var kanon. Men själva rätten påminde om »skolbespisningstorsk«. En mager fi sk passar bättre ihop med en fetare sås, så andra gången la jag musslorna i en vitvinssås med grädde och persilja. Serverade med pressad potatis. BUFFÉ 9 • 2 010 25 Vardagsrätt
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40