Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 Överraska dina vänner med att bjuda
på mat från deras landskap. Det blir en kul snackis under måltiden, tipsar Tony Wallin, Buffés chefredaktör, som här berättar om sin alldeles egen landskapsmeny. TEXT TONY WALLIN RECEPT CAMILLA JILDERUP, FREDRIK KÄMPENBERG OCH ANNIE SÖDER FOTO PEPE NILSSON H ar man inte kläm på kompisarnas ursprung kan man bjuda på sina egna »erfarenheter«. Jag har satt samman en trerätters meny från tre landskap som betytt mycket för mig. Vi börjar måltiden med en underbar kombo av söt pumpa och syrlig getost. Det är Ölands nya landskapsrätt. Öland är ett landskap som etsade sig fast i min barndom eſt er några sköna semestrar med alltifrån torskpilkning och spännande havsbad till härliga wienerbröd och petit chouer i det lilla Kaff etorpet på Solliden. Varmrätten plockar jag från Örebro, där jag bodde under några av mina första vuxna år. Det var då mitt matlagningsintresse ägnades åt klassiska rätter, bl a skomakarlåda. Den moderna versionen är en riktig höstfest i sig. Mustiga, rika smaker med såväl lokaltänk som eko inriktning. Avslutningsvis hamnar vi i Gästrikland, där jag tillbringade ett år som värnpliktig. Kanske inte en tid med så många kulinariska minnen, men eſt er en regnig vecka i tält smakade till och med kantinmaten fantastiskt... Nu blir det en fräsch glass med blåbär från frysen och med smaksättning av den fi na svenska whiskyn Mackmyra. Ja, det är ett exempel på en land- skapsmeny med ett personligt tema. Om du har boken »Sveriges nya landskapsrätter« kan du säkert hitta på egna spännande menyer. Smaklig måltid! Bjud PÅ EN PERSONLIG LANDSKAPSMENY PUMPA MED VINÄGRETT, FÅRFIOL & GETOST Välj en god pumpa som inte är så stor, t ex butternut eller hokkaido. FÖR 4–6 PERSONER ca 1 kg pumpa, t ex butternut eller hokkaido 3 vitlöksklyftor ca 400 g fårfiol ca 150 g getost olivolja salt, peppar PISTASCHVINÄGRETT 1 påse pistaschnötter, naturella (60 g) 1 schalottenlök 1/2 dl hackad bladpersilja 2 msk äppelcidervinäger GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. Dela och gröp ur pumpan. Skala och skär i 2–3 cm tjocka klyftor. 2.Skala och halvera vitlöken. Gnid in pumpan med vitlöken. Lägg klyftorna på en bakpappersklädd plåt. 3.Ringla över 2–3 msk olja. Krydda med 2 krm salt och 1/2 krm peppar. Ställ in i ugnen ca 15 minuter, tills pumpan är mjuk, vänd efter halva tiden. 4. Pistaschvinägrett: Rosta pistaschnötterna i en torr och het stekpanna. Hacka dem grovt. Skala och finhacka löken. Blanda lök, nötter, hackad persilja, vinäger, 1/2 dl olivolja, 1 krm salt och 1 krm peppar. 5. Lägg pumpaklyftorna på tallrikar och fördela pistaschvinägretten över. Garnera ev med några persiljeblad. Servera med skivor av fårfiol och smulad ost. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd ost lagrad mer än 3 månader eller ersätt getosten med t ex laktosfri salladsost. Gör mjölksproteinfri: ersätt getosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Fri från ägg. TIPS! Läs mer om Ölands pumpor, Närkes Stormaktsporter och Gästriklands Mackmyrawhisky på ICA.se/buffe. BUFFÉ 9 • 2 010 27 Öland
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40