Buffé 1
UTBLICK LAUREN LOVATT Den Londonbaserade vegankoc
ken Lauren Lovatt står bakom Feed Your Mind Candy – middagsklubbar där varje ingrediens är noga utvald för att boosta hjärnan. Det handlar om att äta sådant som man verkligen älskar och som kommer att göra en gott. Berätta om konceptet! – Feed Your Mind Candy är ett projekt som handlar om att få människor att må bra genom hälsosamma maträtter designade för att boosta hjärnan. Förutom middagsklubbar arrangerar vi även workshops och föreläsningar. Vilken mat får hjärnan att må bra? – Det handlar inte om att tvinga på någon hälsosam mat utan att äta sådant som man verkligen älskar och som kommer att göra en gott. För mig handlar ”mind food” mycket om balans. Det kan vara en stor härlig sallad, men det kan lika gärna handla om en bit choklad till eftermiddagsteet. Vilka rätter kan man se fram emot att få smaka? – Menyn anpassas efter säsong men några exempel är en probiotisk välkomstdryck, proteinrika grönkålschips, en brain tonic-drink fylld med balanserande örter, en broccolirätt och en uppiggande dopamin-chokladrätt. Hur kom du på idén? – Jag fick idén när jag skrev min bok The recipe for wellbeing. Skrivandet har alltid varit mitt ”varför” medan matlagningen har blivit mitt ”hur”. Det vill säga – hur man kan jobba mer med ”mind food” i praktiken? MÅNADENS MATDESTINATION Milano Står en weekend till Italiens modemetropol inskriven i kalendern? Vi har tipsen för en heldag som går i den goda matens tecken. LUNCH Trattoria Massuelli San Marco – Viale Umbria 80 Gör som många italienska familjer och ät lunch på den klassiska restaurangen Trattoria Massuelli San Marco. Deras magiska risotto milanese är något du inte får missa. MIDDAG Dry Milano – Viale Vittorio Veneto 28 Säg Italien och många kommer tänka på pizza. På Dry Milano kombineras den hyllade Italien-klassikern med goda drinkar. NÅGOT SÖTT Vanilla Gelati Italiani – Via Pattari 2 Milanos bästa (och mest Instagramvänliga) gelato hittar du hos Vanilla Gelati Italiani på gångavstånd från Duomo. Här serveras det små konstverk av högsta kvalitet. Vad sägs om smaker som gojibär, olivolja, pinjenöt eller pepparmint? Mer än bara blomkål Hur många rätter kan man göra av blomkål? Fler än du tror. Boken Cali’flour Kitchen av Amy Lacey bjuder på recept som vanligtvis innehåller gluten men som här bytts ut mot blomkål som bas. Boken rymmer allt från pizza och pasta till kakor och smörgåsar. För brödälskaren En festival för frasiga croissanter, saftiga baguetter och makalösa levainbröd? Oui, merci! Är du en brödperson och har vägarna förbi Paris den 13–15 maj? Då är matfestivalen Fête du pain ett måste. Festivalen, som även äger rum på flera platser i Frankrike, är helt gratis och på plats kan du se allt från baguette-tävlingar till demonstrationer av hur man lyckas med brioche. Och så givetvis – njuta av nybakat bröd när det är som bäst. Festivalen pågår på flera ställen runtom i Frankrike den 14–20 maj. I Paris hålls den på platsen utanför Notre-Dame. 11 BUFFÉ #04/2019
Buffé GALEN I GELATO!
Buffé EN KULINARISK TIDSRESA
Buffé MATSKOLA
Buffé SÄSONGENS SALLADER
Buffé SÅSMAGI
Buffé DET VÅRAS FÖR RABARBER
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT