Buffé 1
Buffé GALEN I GELATO! INTERVJU Galen i gelato! Frå
n en av Siciliens mest berömda glassbarer till den lilla gelaterian Dolce Sicilia i Malmö. Vi har träffat Carlo de Luca och hans mamma Francesca Maugeri som året runt förser malmöborna med himmelsk ekologisk glass. Dolce Sicilias glass har blivit utsedd till Malmös bästa. Vad är hemligheten? – Förutom passionen och motivationen som kommer från all uppskattning från våra kunder finns det tre avgörande faktorer. Den första är glassbasen som vi gör helt från grunden, till skillnad från många andra glasstillverkare som använder pulverbaser. Den andra faktorn är råvarorna. Vi importerar alla våra ingredienser direkt från Sicilien och är noga med att bara använda det bästa som varje del av ön har att erbjuda, till exempel blodapelsiner av sorten moro, mandlar från Avola och pistagenötter från Bronte. Den tredje och sista komponenten är glassens färskhet vid servering. Vad är det för skillnad på svensk och italiensk glass? – Skillnaden ligger främst i mängden grädde – italiensk glass innehåller en betydligt mindre mängd än den svenska. En annan stor skillnad är konsistensen, i den italienska arbetar man in mycket mindre luft vilket gör den mer kompakt. Hur lyckas man med vegansk glass? – Riktigt bra glass kräver en fin balans av ingredienserna, så även vegansk. Den största utmaningen är konsistensen – utan mjölk och grädde är det svårare att få till krämigheten. Dock så fungerar det även utmärkt med växtbaserade substitut. Sorbeter är också ett alternativ, vi har en mörk chokladvariant som är uppskattad av såväl veganer som icke-veganer. CARLO DE LUCAS BÄSTA TIPS – Investera i en bra glassmaskin. Förvisso lite dyrare, men skillnaden på slutresultatet är markant! – Testa att strö små bitar av hasselnötter, mörk choklad eller kanderade apelsinskal över glassen. Det blir en krispigt god kontrast till glassens krämiga konsistens. – Förvara den hemmagjorda glassen i mindre portioner i frysen istället för en enda stor bit, så minimerar du risken för iskristaller. – Testa att fylla ett briochebröd med glass – ett favoritmellanmål för de små under varma sommarmånader. TIPS! Missa inte Dolce Sicilias hasselnötsglass på buffe.se. 13 BUFFÉ #04/2019 TEXT AGNES REGELL FOTO HANNA SKOOG
Buffé EN KULINARISK TIDSRESA
Buffé MATSKOLA
Buffé SÄSONGENS SALLADER
Buffé SÅSMAGI
Buffé DET VÅRAS FÖR RABARBER
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT