Buffé 1
Buffé GALEN I GELATO!
Buffé EN KULINARISK TIDSRESA
KLASSIKER MAT & DRYCK ÅR 2050 SKOMAKARLÅDA MED PO
TATISSTOMP Spaning SÅ ÄTER VI: För att nå FN:s uppsatta klimatmål kommer vi enligt EAT-Lancet-kommissionen att behöva förändra fördelningen av de råvaror vi äter. Exakt hur varje individ bör ändra sitt sätt att äta, beror på hur tillgången på mat ser ut där vi bor och på kulturella och personliga preferenser. EAT-Lancet-kommissionen menar att den globala konsumtionen av frukt, grönsaker, nötter och baljväxter spås behöva dubblas, medan intaget av rött kött och socker kommer att behöva minskas med mer än 50 procent. Insekter som syrsor och mjölbaggar är förvisso rikt på såväl proteiner som vitaminer och mineraler, men huruvida det kommer bli en stor del av vår vardagliga kost råder det delade meningar om. SÅ DRICKER VI: DRYCK! Smakrikt vitt vin gjort på druvan chardonnay eller alkoholfritt mörkt öl. SÅ HUR KOMMER en svensk klassiker att se ut om 20 år? Hur kommer det faktum att vi i Sverige äter allt kryddstarkare vardagsmat att påverka vår dragning till de traditionellt milda klassikerna? Kommer vi att leta upp fler vegetariska eller rentav veganska rätter ur historien och ge dem en renässans? Kommer Wallenbergaren att vara utdöd, eller bestå av någon oväntad framtidsråvara som… skalbaggar? Man behöver inte vara överdrivet konservativ för att tycka att kostråden för en hållbar planet framstår som ganska drastiska. Malin Jonell är forskare vid Stockholm Resilience Center och en av de som varit med och utarbetat EAT-Lancet-rapporten. – Njäe, insekter tror jag personligen inte kommer att ha en stor plats i svensk kost, annat än som djurfoder. Men visst finns en plats för svenska husmansklassiker även i framtiden, fast kanske i en lite ny tappning eller bara med ändrade proportioner: som mindre portionsstorlekar, eller att man serverar en linssallad med nordisk smaksättning till köttbullarna. Just baljväxter är en råvara vi bör äta mycket mer av, och den går dessutom att odla i Sverige. Det händer även mycket spännande på fronten med odlade alger. ÄVEN HÅKAN JÖNSSON är övertygad om att klassikerna har en ljus framtid. – Det handlar ju faktiskt inte om att vi helt måste sluta äta kött och fisk, utan att vi behöver återgå till att äta det i mindre mängder och mer selektivt, så som vi tidigare åt det – så blir också upplevelsen bättre. / 20 BUFFÉ #04/2019 Eftersom de svenska vinerna blir allt fler och allt bättre, kanske vi oftare kommer att ha svenskt vin i glasen i framtiden. Det gäller kanske också äppelcider, fruktoch bärdrycker och öl, både med och utan alkohol. Sannolikt fortsätter vi dricka mer av olika probiotiska drycker som yoghurt, filmjölk, kefir, kombucha och kvass. Både sådana vi köper i affären och gör hemma själva. Eftersom rent vatten redan är en bristvara på många håll i världen kommer vattnets status förmodligen att höjas. ATT KOKA POTATIS 1. Skrubba potatisen lätt, detta gäller både färskpotatis och ”vanlig” potatis. 2. Koka upp vatten med 2 msk salt per liter. 3. Lägg ner potatisen i vattnet och låt de sedan sjuda 15–20 minuter under lock. 4. Häll av potatisen och låt den ånga av utan lock en stund, servera direkt.
Buffé MATSKOLA
Buffé SÄSONGENS SALLADER
Buffé SÅSMAGI
Buffé DET VÅRAS FÖR RABARBER
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT