Buffé 1
Buffé GALEN I GELATO!
Buffé EN KULINARISK TIDSRESA
KLASSIKER UGNSBAKAD TORSK MED ÄGGSÅS 4 PERSONER /
45 MIN INGREDIENSER 500 g torsk, gärna ryggfilé 1 liter vatten ½ dl salt 2 msk hackad dill 25 g smör kokt potatis till servering Äggsås 25 g smör 2 msk vetemjöl 2 ½ dl vispgrädde 2 dl mjölk (3 %) 1 tsk finrivet citronskal 3 hårdkokta ägg 2 dl hackad persilja salt, vitpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200° C. Skär torsken i 4 bitar. Vispa ihop vatten och salt några minuter tills saltet löses upp. Lägg i torsk och dill, låt rimma 10 minuter. 2. Ta upp torsken och skölj den hastigt i kallt vatten och lägg i en ugnsform. Klicka över smöret och häll ½ dl vatten i botten på formen. Täck med aluminiumfolie. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. 3. Äggsås: Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt grädde, mjölk och citronskal under vispning. Låt koka upp och koka på svag värme några minuter under omrörning. Smaka av med ½ tsk salt och 2 krm peppar. 4. Grovhacka äggen och vänd ner tillsammans med persiljan. Häll såsen över torsken. Servera med kokt potatis. RÅRAKA MED LÖJROM 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 800 g fast potatis ¾ tsk salt ½ dl rapsolja 40 g smör 80 g löjrom eller stenbitsrom 1 finhackad rödlök ½ dl finskuren gräslök 1 dl gräddfil GÖR SÅ HÄR 1. Skrubba potatisen och riv grovt. Blanda med salt. Vrid ur potatisen i en ren kökshandduk. 2. Hetta upp en stekpanna med lite av oljan och smöret. Lägg i ¼ av potatisen i ett tunt lager. Tryck ut rårakan samtidigt som pannan skakas och stekspaden skjuts under rårakan så att den inte fastnar. Stek på medelvärme 4–5 minuter per sida. 3. Stjälp upp på en tallrik, stek resten av rårakorna och servera direkt med löjrom, rödlök, gräslök och gräddfil. KÅLPUDDING 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 500 g blandfärs ½ dl grötris 1 gul lök 50 g smör 800 g vitkål 1 dl ljus sirap 2 dl mjölk (3 %) 1 ägg 3 dl kalvbuljong eller 3 dl vatten och 1 msk konc kalvfond ¾ dl vispgrädde 2 msk färskpressad citronjuice salt, svartpeppar kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175° C. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 25 g smör tills den mjuknar, låt svalna. 2. Strimla och stek kålen i 25 g smör och ½ dl sirap ca 10 minuter tills den mjuknar och får lite färg. Smaka av med 1 tsk salt. 3. Lägg färsen i en bunke och blanda med ¾ tsk salt, 2 krm peppar och mjölken. Tillsätt ris, lök, ägg och ½ dl sirap. 4. Lägg hälften av kålen i en smord ugnsform ca 30 x 25 cm. Bred färsen över kålen och toppa med resten av kålen. Värm buljongen och skeda den över. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. 5. Häll av buljongen som bildats runt puddingen i en kastrull. Låt koka några minuter och tillsätt grädden. Smaka av med citronjuice. Servera kålpuddingen med potatis, lingon, gurka och gräddsky. 19 BUFFÉ #04/2019 PRESSGURKA CA 4 DL / ÖVER 60 MIN Koka upp ½ dl ättiksprit (12 %), ½ dl strösocker och ½ dl vatten. Låt svalna. Skala och skiva 1 gurka tunt och blanda med 2 krm salt. Ställ i press i durkslag ca 30 minuter. Lägg gurkan i en glasburk och slå över den kalla ättikslagen. Förvara i kylen. SKOMAKARLÅDA MED POTATISSTOMP 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 4 skivor biff, ca 480 g 70 g bacon 1 schalottenlök ½ vitlöksklyfta 1 liten purjolök 2 tsk strösocker 1 msk rödvinsvinäger ½ dl rött vin 2 dl kalvbuljong eller 2 dl vatten och ½ msk konc kalvfond smör, salt, vitpeppar Potatisstomp 1 kg fast potatis 1 gul lök 100 g smör ½ dl finhackad persilja GÖR SÅ HÄR 1. Potatisstomp: Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av. Skala och finhacka löken. Koka löken mjuk i smöret. Stompa potatisen och löksmöret med visp. Blanda ner persilja. Smaka av med ¾ tsk salt. 2. Strimla baconet fint. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och finstrimla purjolöken. 3. Stek baconet krispigt i en torr stekpanna. Fräs lök och vitlök i 2 msk smör tills den mjuknar. Tillsätt socker och låt det karamelliseras. Häll på vinäger och låt koka in. Häll på vinet och buljongen och låt koka ihop ytterligare några minuter. Smaka av med salt. 4. Fräs purjolöken i 2 msk smör några minuter tills den mjuknar. Stek biffen i 2 msk smör 2–3 minuter på varje sida, ös med smör under tiden. Låt vila ca 5 minuter. Lägg upp potatisstomp, biff, bacon, purjolök och sky på tallrikar. Se bild på nästa sida. DRYCK! Kombinera med ett glas kall mjölk eller mörkt öl av typen brown ale. › ›
Buffé MATSKOLA
Buffé SÄSONGENS SALLADER
Buffé SÅSMAGI
Buffé DET VÅRAS FÖR RABARBER
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT