Buffé 1
Buffé GALEN I GELATO!
Buffé EN KULINARISK TIDSRESA
Buffé MATSKOLA
Buffé SÄSONGENS SALLADER
Buffé SÅSMAGI
SÅS Sverige är ett såsälskande land. – TOMMY MYLL
YMÄKI TOMMY MYLLYMÄKI Tommy är kocken som med ett stort antal medaljer och utmärkelser i bakfickan vunnit hela svenska folkets hjärta. Bakom kockförklädet döljer sig en man med rötter i Finland och ett enastående sinne för sås. MAJONNÄS MED VÄSTERBOTTENSOST OCH PEPPARROT CA 4 DL / 15 MIN INGREDIENSER 1 rumsvarm äggula 1 tsk dijonsenap 1 msk vitvinsvinäger 3 dl neutral matolja ½ dl vatten 2 dl finriven Västerbottensost 1 dl finriven pepparrot 1 tsk ättiksprit (12 %) ½ dl finskuren gräslök salt GÖR SÅ HÄR 1. Vispa ihop äggulan med senap, vinäger och ½ tsk salt. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. 2. Rör ner övriga ingredienser och smaka av med salt. PASSAR TILL Matjessill, stekt fisk eller grönsaker. VIKTIGT Använd rumsvarma ingredienser, och vispa ner oljan långsamt. 31 BUFFÉ #04/2019 Hur började din passion för matlagning? – När jag var liten präglades sommarloven i Finland av stora, bullriga middagar med släkten där vi kusiner fick hjälpa till att skala potatis och rensa grönsaker. Allt som serverades lagades från grunden och det var här mitt matintresse föddes. Senare började jag laga mat själv, och då ur mammas receptsamling, samtidigt som en hel del kockar syntes i TV och inspirerade mig. Hur tänkte du när du komponerade recepten för Buffé? – Jag har utgått från klassiska såser och sedan adderat något som är lite annorlunda än det man vanligtvis associerar såsen med, men som lyfter smakerna. För att utveckla ett recept med nya smaker kan man börja med att addera en ingrediens, prova och se om det fungerar. Därefter kan man bygga på den vartefter och skapa fler kombinationer. Vad är viktigt att tänka på när man lagar sås? – Det är bra att läsa igenom receptet och ha kontroll över vad man ska göra. De olika typerna av sås har alla sin egen svårighet. Ett vanligt misstag är att man smakar av för lite. Vad spelar såsen för roll i den svenska matkulturen? – Sverige är ett såsälskande land där man ofta har kombinerat huvudråvara med kolhydrat samt en rejäl sked sås. / ›
Buffé DET VÅRAS FÖR RABARBER
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT