Buffé 1
Buffé GALEN I GELATO!
Buffé EN KULINARISK TIDSRESA
KLASSIKER varor som kål, sirap och ris. Och skoma
karlådan frontar visserligen med en fin köttbit, men basen av potatismos och gräslök är desto blygsammare. PARALLELLT MED VURMEN för det ärkesvenska är vi dock omvittnat nyfikna på andra matkulturer, och idag har allt fler av våra älskade middagstrotjänare mer eller mindre långväga influenser. Det moderna fredagsmyset med Texasinspirerade tacos, till exempel, fick fäste under det sena åttiotalet, och i takt med att svenska matbutiker fått ett allt generösare utbud så har en gång exotiska råvaror blivit en självklar del i svensk matlagning. Den som mortlar upp en guacamole med lime och chili eller långkokar en bolognese reflekterar inte nödvändigtvis över hur avlägsna de rätternas ursprung egentligen är. För precis så fungerar ju matkultur – rätter kommer och går, och de förändras i takt med tiden, människors preferenser och, inte minst, små och stora trender och samhällstendenser. Invandringen av människor från andra delar av världen har förstås påverkat både vad vi äter hemma och på krogen – och då inte bara de svenskifierade varianterna av till exempel pizza eller kinesisk mat som funnits med oss i över 50 år. OCH SÅ HAR vi de allt viktigare hälso- och miljöaspekterna. Tidigare i år presenterades den stora och omdebatterade rapporten Food, Planet, Health från EAT-Lancet-kommissionen* som förordar en kraftigt reducerad konsumtion av kött- och mejeriprodukter för att skona både miljö och människor – en rekommendation som i alla fall på ytan kan ses som en utmaning för många av de klassiska maträtterna som ofta utgår från just kött, grädde och ägg. RÖDING PÅ NORRLANDSVIS RÅRÖRDA LINGON CA 3 DL / ÖVER 60 MIN Rör ihop 250 g frysta lingon och 1 ¼ dl strösocker i en skål. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur 2–3 timmar. Rör om då och då så att sockret löses upp. DRYCK! Gott i glaset är hemgjord, rårörd lingondricka eller rött vin gjort på druvan cabernet franc. » DRYCK! Passar väl ihop med fatlagrade vita viner med lite smöriga toner i smaken. 16 BUFFÉ #04/2019 * EAT-Lancet-kommissionen består av fler än 30 ledande forskare från världen över.
Buffé MATSKOLA
Buffé SÄSONGENS SALLADER
Buffé SÅSMAGI
Buffé DET VÅRAS FÖR RABARBER
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT