Buffé 1
Buffé GALEN I GELATO!
Buffé EN KULINARISK TIDSRESA
Buffé MATSKOLA
Buffé SÄSONGENS SALLADER
Buffé SÅSMAGI
SÅS RÖDVINSSÅS MED BRYNT SMÖR, LIME, SCHALOTTENLÖ
K OCH CITRONGRÄS CA 5 DL / 30 MIN INGREDIENSER 3 bananschalottenlökar 1 citrongräs ½ dl skivad rödbeta 2 msk neutral matolja 5 dl rött vin 1 timjankvist ½ lagerblad 6 dl kalvbuljong eller 6 dl vatten och 1 ½ msk konc kalvfond 1 tsk japansk soja 3 tsk finrivet limeskal 1 msk färskpressad limejuice 100 g brynt smör majsstärkelse till redning GÖR SÅ HÄR 1. Skala löken. Skiva två av lökarna och finhacka den tredje. Finhacka citrongräset. Fräs den skivade löken och rödbetan i oljan i en kastrull på medelvärme ca 5 minuter. Tillsätt vin, timjan och lagerblad, låt koka upp och koka tills det återstår ca 1 dl. 2. Tillsätt buljong och låt koka upp, sila och häll tillbaka i kastrullen. Koka på hög värme tills ca 4 dl återstår. Red ev av med lite majsstärkelse utrörd i vatten och låt koka upp. 3. Tillsätt hackad lök, citrongräs, soja, limeskal och -juice. Tillsätt det brynta smöret, vispa inte i såsen utan låt smöret spräcka såsen. Låt stå utan att koka i några minuter innan servering. PASSAR TILL Det mesta! Fisk, fågel, nötkött, kyckling, vilt. VIKTIGT Använd en bra buljong, och reducera vinet ordentligt. Ta inte mer än ½ lagerblad, annars blir smaken för skarp. HOLLANDAISE MED OLIVOLJA OCH ROSTAD MANDEL CA 4 DL / 30 MIN INGREDIENSER GÖR SÅ HÄR › 250 g smör 2 äggulor 2 msk färskpressad citronjuice 1 msk vatten ¾ dl kallpressad olivolja 4 msk rostad finhackad mandel salt PASSAR TILL Fisk, kyckling och grönsaker. VIKTIGT Tänk på att hålla rätt temperatur. Späd såsen med vatten om den blir för tjock. 30 BUFFÉ #04/2019 1. Smält smöret på låg temperatur, ta från värmen. Se till att temperaturen är ca 50° C. Vispa ihop äggulor, citronjuice och vatten på låg värme till en tjock kräm, se till att temperaturen är ca 50° C. 2. Tillsätt smöret i en tunn stråle under vispning, se till att inte få med den vita bottensatsen. Tillsätt oljan under vispning, lite i taget. Späd ev med lite vatten om såsen känns för tjock. Smaka av med salt och vänd ner mandeln. Servera genast.
Buffé DET VÅRAS FÖR RABARBER
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT