Buffé 1
LINAS CURRY Sommaren är här! Ett tag till i alla
fall. Håll kvar känslan med en snabb glass på sommarens bär. Eller spara sommaren i en len och lyxig äppel curd. Lika ljuvlig på nybakta scones som i en varvad dessert med ricotta och krossade kex. Foto Emma Shevtzoff »Det bästa man ibland kan göra med fi na, färska råvaror är näst intill ingenting alls.« Hugh Fearnley-Whittingstall slår ett slag för grönsaker i boken »Grön mat«. KOKOSPLÄTTAR Bibbi Bonorden i Österskär tycker att familjen mår bättre när de undviker »de 3 vita« – mjölk, mjöl och socker. Favoriten plättar får hon till ändå. Mixa, med mixerstav, 1 burk (400 ml) kokos mjölk, 1 dl bovetemjöl, 2 ägg, ½ tsk bakpulver och ½ tsk salt. Stek på medelvärme i kokos- eller rapsolja. Låt grädda något längre än vanliga plättar. Läsartips! Till scones! GLASSA TILL SOMMARBÄREN Har du också frysen full med bär? Glassdags! Mixa 5 dl bär (jag tog svarta vinbär, men hallon, blåbär och björnbär går också bra) med 2 ½ dl kesella med citron smak. Smaksätt med en sked honung. Mellis! Turkisk KESO Blanda keso och turkisk yoghurt. Mellismums med frukt och nötter! GRÖT ÄR HETT Krogen Gröd i Köpenhamn talar för sig själv. Till och med på höggastronomiska Fäviken Magasinet i Jämtland bjuds gröt. Med en fi berrik grynblandning är det lätt att vara frukosthipp på egen hand. Blanda 5 dl dinkelflingor, 2 dl havrekli, 2 dl vetegroddar och ½ dl linfrön i en burk. På morgonen – koka 1 dl av blandningen med 2 dl vatten och 1 krm salt i 5 minuter. Toppa med färsk eller torkad frukt. Blanda eget! HITTA FIKET Whites Guides proff stestare har fi kat sig igenom Sverige. I nya kaféguiden fi nns 175 garanterade godbitar. Dessutom utses fem vinnare i fem kategorier. ÅRETS BÄSTA KAFÉ Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro ÅRETS KONDITORI Vete-Katten, Stockholm ÅRETS KAFFEBAR Koppi, Helsingborg ÅRETS VÄRT EN RESA Leva Kungslador, Visby ÅRETS FIKASTÄLLE Rosendals trädgårdskafé, Stockholm ÄPPELCURD Till scones eller som fyllning i en tårta. Koka 750 g syrliga äpplen i bitar (skalade och urkärnade) och juicen av 1 citron till mos. Sila moset i en ny kastrull. Tillsätt 3 dl socker, 100 g smör i bitar och 2 uppvispade ägg under omrörning. Värm försiktigt (låt sjuda, inte koka), fortsätt vispa hela tiden tills curden tjocknar. Sila ner i en burk och förvara i kylen. → Mejla dina smarta mattips till mig. Publi cerade bidrag får »White Guide Café«. Lina Wallentinson, redaktör lina.wallentinson@otw.se Läsartips! Kardemums! Mia Ljunggren i Malmö dedikerar en pepparkvarn till kardemumma och kör nymalet på fi len varje morgon. B U F F É 8 • 2013 11 Snyggstrutar! Pensla med smält choklad och »strö på« strössel eller hackade nötter.