Buffé 1
GRÖNA PLÄTTAR MED LIMESMÖR Plättar med spenat och
grön chili. Stek i rikligt med olja och låt rinna av på papper så håller de sig frasfi na. FÖR 4 PERSONER 1 påse färsk spenat (250 g) 125 g salladslök 2 gröna chilifrukter (t ex spansk peppar) 1 ¾ dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1 ägg + 1 äggvita 50 g smält smör ½ tsk salt 1 tsk malen spiskummin 1 ½ dl mjölk (3 %) olivolja till stekning LIMESMÖR 100 g rumsvarmt smör finrivet skal av 1 lime 1 ½ msk färskpressad limejuice 1 liten vitlök, finhackad 1 krm chiliflakes (red hot chiliflakes) 1 krm salt ½ tsk vitpeppar FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör och mjölk mot laktosfria produkter. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning. GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med limesmöret. Blanda alla ingredienser till smöret. Lägg på ett ark plastfolie och rulla till en korv. Vrid ändarna på plastfolien och låt smöret stelna i kylen. 2. Fräs spenaten i en stekpanna tills den har sjunkit ihop helt. Hacka spenaten grovt och ställ åt sidan. 3. Strimla salladslöken fi nt. Dela, kärna ur och fi nstrimla chilin. 4. Vispa ihop mjöl,bakpulver, 1 ägg, smält smör, salt, spiskummin och mjölk i en stor bunke. Vispa tills smeten är helt slät. 5. Blanda ner salladslök, chili och spenat. 6. Vispa äggvitan hårt och vänd försiktigt ner den i smeten. 7. Stek plättar av smeten, 2 msk smet per plätt, i rikligt med olja i en stekpanna. Stek på varje sida tills de får en vacker och gyllene färg. Lägg över på hushållspapper och håll varmt. Servera med limesmör. Pigga smaker! PUYLINSER MED BAKADE TOMATER OCH GORGONZOLA Franska puylinser är små och fasta i konsistensen. Vanliga gröna eller röda linser går också bra, även om de blir lite mosigare. FÖR 4 PERSONER 250 g små linser, t ex puylinser 1 liten rödlök 1 msk rödvinsvinäger 1 vitlöksklyfta 1 tsk spiskummin 3 msk hackad färsk körvel (eller persilja) GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 125°C. Skär varje tomat i 6 klyftor. 2. Lägg dem med skalet ner på en bakpappersklädd plåt. Lägg timjankvistarna ovanpå tomaterna. Ringla över 1 msk olja och balsamvinäger. Krydda med ½ tsk salt. 3. Rosta mitt i ugnen 1–1 ½ timme, tills tomaterna är halvtorra. Släng timjankvistarna och låt tomaterna svalna lite. 4. Skala, halvera och skiva löken mycket fi nt. Lägg den i en bunke, häll på vinägern och strö över ½ tsk salt. Rör 3 msk skuren dill 150 g gorgonzola olivolja salt, svartpeppar BAKADE TOMATER 500 g plommontomater ½ kruka timjan 2 msk balsamvinäger om och låt dra i några minuter, tills löken mjuknat lite. 5. Koka linserna mjuka enligt anvisning på förpackningen. Låt dem rinna av ordentligt. Blanda, medan de fortfarande är varma, med löken och ½ tsk salt. 6. Tillsätt 2 msk olja, pressad vitlök, spiskummin och 2 krm peppar. Blanda ner örterna när linsblandningen svalnat något. 7. Lägg upp linserna på ett stort fat eller i en skål och varva med bitar av gorgonzola och tomater. Ringla över spadet från tomaterna och servera. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfritt ostalternativ. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Vi Flörta upp veggoskeptikern Inbitna köttätare på middag? Bjud på fem, sex små buff érätter med bra bredd så att det fi nns något för alla smaker. Dill, saff ran, sparris och mogen ost är exempel på ingredienser med mycket umamismaker – med andra ord smarta smakflörtar för veggoskeptiker. B U F F É 8 • 2013 7 grönt Tips Gör extra mycket limesmör och frys in. Gott som tillbehör till både kött och grönsaksrätter.