Buffé 1
NÄST SIST ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Tel redaktionen/växeln: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Lars Eriksson Webbredaktör: Mats Berggren mats.berggren@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson, Pernilla Almgren Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ICA.se/buff e hittar du information om rekvisita och matlagningsfi lmer som visar de enklaste handgreppen. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICAs Kort. Mer info på ICA.se. Vinn 300 kr i matcheckar! Årets bästa kaff ebar är? A. Loppi B. Koppi C. Doppi Tahini görs av? A. Sesamfrön B. Vallmofrön C. Jordnötter ALLTID I BUFFÉ – 50 VINNARE Gör så här: Skriv ner rätt svar på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, eller mejla till tavling.buff e@otw.se eller gå in på ICA.se/buff e – senast den 31 augusti vill vi ha ditt svar. 50 vinnare får matcheckar på 300 kr. Vinnarna presenteras på ICA.se/buff e från den 18 september. Charlie drömmer om? A. Löja i Kalix B. Sushi i Tokyo C. Lax i Narvik Surkåls kollektivet heter? A. Fast food B. Slow food C. Flow food Prosciutto di Parma lagras minst? A. 14 månader B. 12 månader C. 13 månader Enklare än du tror Guide Så syrar du själv, steg för steg Knäckande god! Äppelpajen som ingen kan tacka nej till. Sirap ger det rätta knäcket, och så en nypa flingsalt som lyfter kolasmaken ett snäpp extra. Recept Ellinor Jidenius Foto Emma Shevtzoff KNÄCKIG ÄPPELPAJ FÖR 6 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Smält 150 g smör i en kastrull tillsammans med 2 dl råsocker, ½ dl ljus sirap och ½ dl vispgrädde. Ta från värmen och blanda ner 3 dl havregryn, 1 ½ dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver och 1 tsk fl ingsalt. Dela, kärna ur och skär 600 g äpplen i klyftor. Lägg dem i en smord pajform. Fördela smeten över. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med grädde eller vaniljsås. Nästa nummer kommer 18 september Nyskördat Äntligen dags att presentera vinnarbidragen i Buff és rotfruktstävling! Och så har vi besökt grönsaksodlare och varit i svampskogen. Till detta kan också läggas ett Shanghaibesök där vi bjöds på smakfulla vardagsrätter! Pizza tog hem förstapriset! Buff é provar på bondelivet. Fest i svampskogen. till sist... Många har hört av sig... Men vad tycker du om nya Buffé? B U F F É 1 • 2013 Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 Syrad E grönsaker vara grejen? Snart förvandlade Kalle Hultmark, David Göransson och Olle Andersson tvårummaren till ett syrningslabb. De läste på om goda och onda bakterier, rev morötter och bankade vitkål, experimenterade med salthalter och smaksättare. Vartefter som lyan belamrades med burkar i orange, lila och grönt tog drömmen om ett kooperativ form på allvar. Så småningom fi ck killarna tillgång till både växthus och kök på Ängsbacka kursgård i Molkom och kunde skala upp verksamheten. Kooperativet Flow food var fött. Namnet är en ordlek med begreppen slow food och fast food. Syrning är en traditionell konserveringsmetod. Produktionen får ta tid, och killarna värnar om både ekologiska aspekter och grönsakernas naturliga kvalitet. Samtidigt är den färdiga produkten – burken med de syrade grönsakerna – i allra högsta grad fast food. – Det är perfekt mat för folk som är på språng. Om man har ont om tid eller ork att laga mat är det bara att ta fram burken med syrade grönsaker, blanda med lite nötter och russin och toppa med dressing, så har man en färdig måltid på ett kick, säger Kalle. MAGI Att lyckas med mjölksyrat är lättare än man tror. Grönsaker och salt är allt som behövs. Snälla bakterier fixar resten. Häng med till värmländska Molkom, där kooperativet Flow food visar vägen till vitlöksmorötter, kimchipumpa och pink acid. Text & foto Karin Ridderheim & Sandra Gunnarsson Studiofoto Lisa Björner n kväll för fyra år sedan satt tre killar i ett kök i Arvika och spånade kring något slags verksamhet. Kursen i självhushållning vid Klarälvdalens folkhögskola var slut. De delade ett brinnande intresse för odling och mat. Kunde mjölksyrade I början körde de själva ut produkterna till butiker runt om i Värmland, men det visade sig snabbt vara olönsamt. I stället fokuserar de nu på lokala marknader där de möter kunden direkt. Men livsmedelsproduktion är en tuff bransch, menar Olle. Möjligheterna att försörja sig är små om man inte vill ta stora lån och starta upp en »hel fabrik« med produktion året runt. Det skulle inte stämma med Flow foods grundtanke – att följa säsong, arbeta i liten skala och när råvaran fi nns tillgänglig. David Göransson och Kalle Hultmark. I dag har de alla familj och barn. För att klara försörjningen har de andra jobb också. Syrningen hålls igång i liten skala. Och så spirar ständigt idéerna kring nya projekt kopplade till mat och odling. Nyligen har kooperativet också investerat i en mustmaskin och bjuder in till äppelpressardagar där besökarna kan pressa egen must. Men det är en helt annan historia. B U F F É 8 • 2 0 1 3 31