Buffé 1
INNEHÅLL Augusti: Surt, surare, syrligt... 4 Swee
t tooth är ett uttryck som passar på många. För min del är motsatsen bättre, typ »surgubbe«. Jag tycker det mesta som är syrligt är väldigt gott! Syrligheten är helt enkelt nödvändig för att lyfta andra smaker. Även en söt dessert kan nå nya höjder med ett par droppar vinäger. Smaka på den! Men framför allt, smaka på läckerheterna från Molkom som du hittar på sidan 31. Det Syrligt i burken... är några unga killar som satsat helhjärtat på att syra grönsaker. Skönt syrliga blandningar som passar till det mesta. Dessutom förvånansvärt lättlagade. Och de lär ju vara riktigt nyttiga också! Andra grönsaker, men av lite mindre syrligt slag, bjuds vi av Londonbaserade Yotam Ottolenghi, sidan 4. Han är en rising star på den internationella kockhimlen som ofta använder lite udda kombinationer av smaksättare för att göra sina enkla rätter mer spännande. Och de går hem! Faktiskt hos barnen också. I alla fall mina, som annars vägrar lämna broccoliträsket. Det har gått så långt att jag funderat på att skriva kokboken »Broccoli på 365 sätt«! Men det är inte bara mina barn som överraskar. När stiftelsen Min stora dag erbjöd några matlagningsroade barn en dag med fem Årets kockar blev det inte hamburgare – som kockarna förväntade sig. I stället blev det en riktig vuxenklassiker. Missa inte sidan 12! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Psst, på tal om ... SKÖRDEFESTER Kräftor och surströmming i all ära, men höstens stora matbegivenhet numera är nog skördefesten. Ölands skördefest var först ut (i modern tid), och det efter en kanske något oväntad förebild: »Good food festival« på ön Jersey i Engelska kanalen. Sven Ekberg, programledare för Meny i P1, var där och gjorde ett radioreportage. Han såg likheter mellan öarna och skrev ner sina tankar. Det var för snart 20 år sedan. Nu har denna skördefest blivit inspirationskälla för många andra. Gotlands skördefest som arrangeras 7–8 september är senast i raden av efterföljare. Något som passar extra bra, då Gotland också är Matlandethuvudstad i år. Aptitrundan är en mer utspridd form av skördefestligheter. Den bjuds man på i Sörmland den 8 september. Då är det ett stort antal matproducenter som håller öppet hus. Tanken är att man gör en utflykt till några av de mest aptitretande gårdarna. Skanna QR-koden med ICAs nya app för att få månadens Buff érecept i mobilen. Salmbärssylt är ett måste till den gotländska saff ranspannkakan. Kan fås på skördefesten i september. 11 12 16 18 20 28 31 39 Ottolenghis gröna London Kardemummarostad pumpa med tahinidressing. Broccoli- och ärtsallad med sesam och koriander. Gröna plättar med limesmör. Puylinser med bakade tomater och gorgonzola. Örtiga köttbullar med bondbönor och salladslök. Pernodbakad kyckling med clementiner och fänkål. Linas curry Kokosplättar. Äppelcurd. Snabb bärglass. Grötmix. Min stora matdag Helstekt oxfi lé. Rostade rotisar och några krispiga. Bearnaisesås. »Omelätt« Mellissmart omelett. Mötet: Per Morberg Möt tevekocken Morberg i en ny huvudroll, den i fi lmen »Hur många kramar fi nns det i världen?« – en fi lm som visar att även utvecklingsstörda kan agera! Charlie budgetbjuder Rödbetsbröd med tapenade. Bakad zucchini med fetaost. Örtig fetaostkräm. Helgrillad kyckling med päron och palsternacka. Vaniljkokta plommon med myntagrädde. Lufttorkat på italienska Italienska charkuterier står högt i kurs. Vi tittar närmare på de olika torkade köttslagen. Syrad magi Syrad pumpa. Säsongens syrade grönsaker. Syrad vitkål. Morot med vitlök och dill. Pink acid. Knäckande god Knäckig äppelpaj. På sidan fi nns också en kul tävling. Vinn 300 kronor i matcheckar. NR 8 • 2013 FÖRHÖJER SMAKEN! Sörmlands ädel kan njutas om man besöker Aptitrundan och Jürss Mejeri. Frukt, grönt, kött och chark är andra aptitretande inslag. En guide till höstens skördefester fi nns på ICA.se/buff e. 25 recept Hett Tävla om matcheckar sidan 39