Buffé 1
Syrad E Snart förvandlade Kalle Hultmark, David G
öransson och Olle Andersson tvårummaren till ett syrningslabb. De läste på om goda och onda bakterier, rev morötter och bankade vitkål, experimenterade med salthalter och smaksättare. Vartefter som lyan belamrades med burkar i orange, lila och grönt tog drömmen om ett kooperativ form på allvar. Så småningom fi ck killarna tillgång till både växthus och kök på Ängsbacka kursgård i Molkom och kunde skala upp verksamheten. Kooperativet Flow food var fött. Namnet är en ordlek med begreppen slow food och fast food. Syrning är en traditionell konserveringsmetod. Produktionen får ta tid, och killarna värnar om både ekologiska aspekter och grönsakernas naturliga kvalitet. Samtidigt är den färdiga produkten – burken med de syrade grönsakerna – i allra högsta grad fast food. – Det är perfekt mat för folk som är på språng. Om man har ont om tid eller ork att laga mat är det bara att ta fram burken med syrade grönsaker, blanda med lite nötter och russin och toppa med dressing, så har man en färdig måltid på ett kick, säger Kalle. MAGI Att lyckas med mjölksyrat är lättare än man tror. Grönsaker och salt är allt som behövs. Snälla bakterier fixar resten. Häng med till värmländska Molkom, där kooperativet Flow food visar vägen till vitlöksmorötter, kimchipumpa och pink acid. Text & foto Karin Ridderheim & Sandra Gunnarsson Studiofoto Lisa Björner n kväll för fyra år sedan satt tre killar i ett kök i Arvika och spånade kring något slags verksamhet. Kursen i självhushållning vid Klarälvdalens folkhögskola var slut. De delade ett brinnande intresse för odling och mat. Kunde mjölksyrade grönsaker vara grejen? I början körde de själva ut produkterna till butiker runt om i Värmland, men det visade sig snabbt vara olönsamt. I stället fokuserar de nu på lokala marknader där de möter kunden direkt. Men livsmedelsproduktion är en tuff bransch, menar Olle. Möjligheterna att försörja sig är små om man inte vill ta stora lån och starta upp en »hel fabrik« med produktion året runt. Det skulle inte stämma med Flow foods grundtanke – att följa säsong, arbeta i liten skala och när råvaran fi nns tillgänglig. David Göransson och Kalle Hultmark. I dag har de alla familj och barn. För att klara försörjningen har de andra jobb också. Syrningen hålls igång i liten skala. Och så spirar ständigt idéerna kring nya projekt kopplade till mat och odling. Nyligen har kooperativet också investerat i en mustmaskin och bjuder in till äppelpressardagar där besökarna kan pressa egen must. Men det är en helt annan historia. B U F F É 8 • 2013 31 Enklare än du tror Guide Så syrar du själv, steg för steg