Buffé 1
Smakfulla råd Redaktionens bästa bjud-spartips Bi
lliga rotfrukter. Goda gratänger är perfekt att förbereda. Potatis, palsternacka, morötter och rödbetor kostar inte många kronor och räcker till många. Matiga sallader. Sallader med pasta eller potatis som grund är fräscht och mättande. Piff a till salladen med färska örter eller pesto så är du hemma. Tänk tema. Temafest är alltid kul. Ha samma tänk när du planerar maten. Till pizzakvällen kan du förbereda deg dagen före. Tacofesten blir också billig – och festligare – om du gräddar eget tortilla bröd. Pasta, pasta, pasta. En italiensk middag behöver inte vara dyr. Sväng ihop en carbonara eller bjud på en långkokt bolognese. Lägg hellre några extra kronor på en riktigt god parmesanost och färska örter till servering. Ta med egen dryck. Låt gästerna ta med det de vill dricka. Eller be alla gäster ta med en dryck och ställ allt på ett gemensamt dryckesbord. Knytkalas är alltid mysigt. Låt varje gäst ta med en maträtt och duka upp till en riktig buff éfest! Prata ihop er och bestäm vem som tar med vad – eller bestäm inte alls och låt buff é bordet bli en överraskning. VANILJKOKTA PLOMMON MED MYNTAGRÄDDE Enkelt och förföriskt gott. Plommonen kan förberedas fl era dagar i förväg; förvara i så fall övertäckt i kylen. GÖR SÅ HÄR: 1. Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda vatten, socker, vin, limeskal, limejuice, vaniljstång och frön i en kastrull. Koka till en simmig konsistens. 2. Dela och kärna ur plommonen. Lägg dem i en skål och häll över lagen. Låt svalna. Täck och ställ i kylen. Vispa grädden och blanda med mynta och citronskal. 3. Bjud plommonen i skålar med en klick grädde. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar havre- eller sojabaserad gräddersättning. FÖR 4 PERSONER 8 plommon (ca 400 g) 2 dl vispgrädde 1 msk finhackad mynta ½ msk finrivet citronskal LAG 1 vaniljstång 3 dl vatten 3 dl socker 3 dl vitt vin finrivet skal och juice av 2 lime Söta plommon med frisk myntagrädde B U F F É 8 • 2013 25 Nu mognar det! SÄSONG Ta vara på trädgårdens frukter.