Buffé 1
Lufttorkat från Italien 2. 1. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9
. 1. Prosciutto di San Daniele Lufttorkad skinka, lagrad i minst 13 månader. Prosciutto di San Daniele får bara användas som beteckning för lufttorkad skinka från byn San Daniele. Tillverkningen följer speciella regler. Fyllig smak, något sötare än parmaskinka. Serveras på charktallrik eller på buffé. 2. Prosciutto Cotto Kokt italiensk skinka som är mör och smakrik. Utmärkt till buffé, på charktallrik och som pålägg. 3. Coppa Lufttorkad, kryddad och saltad fläskkarré. Coppa har en aromatisk smak och är utmärkt som pålägg på ett mörkt rågbröd, eller på en tallrik med blandade charkuterier. 4. Culatello Utvald bit av skinkan som lufttorkas, saltas och kryddas (bland annat med vitt vin). Mest berömd är Culatello di Zibello. Lagringstid: minst 14 månader. Culatello är utsökt som pålägg eller tillsammans med andra charkuterier på en tallrik eller buffé. 5. Lardo Grisfett som fått mogna med örter och vitlök. Lardo är gott på bröd, gärna tillsammans med senapsmarinerad frukt (mostarda). Skivor av lardo används även i matlagningen, till exempel att linda in filéer av fisk eller fågel. 6. Prosciutto Crudo Lufttorkad skinka, utan särskilt ursprung. Till buffé, på en charktallrik eller som pålägg. God i matlagning, till exempel strimlad i nykokt pasta och eller lindad runt fisk- eller kycklingfiléer. 7. Pancetta Lufttorkat, saltat, rökt och kryddat sidfläsk. Knaperstekt pancetta är ett måste i en riktig italiensk pasta carbonara. 8. Bresaola Saltat innanlår av nöt som kryddas och lufttorkas. Bresaola har en mörk, intensiv färg och mild smak. Serveras på charktallrik eller buffé. B U F F É 8 • 2013 Kan även serveras som en variant på carpaccio: Bred ut skivorna på en tallrik, ringla över olivolja och pressad citronjuice, toppa med hyvlad parmesanost. 9. Prosciutto di Parma Lufttorkad skinka som är lagrad i minst 12 månader och som kommer från Parma. Tillverkningen följer speciella regler. Prosciutto di Parma säljs i lövtunna skivor, de är mjuka, smakrika och smälter i munnen. Serveras på charktallrik eller på buffé. 29 välj rätt sort till plocktallriken! Vi bjuder på en snabb guide! Gott Till frukt!