Buffé 1
GRUNDRECEPT MJÖLKSYRADE GRÖNSAKER Kalle Hultmark.
1. Blanda grönsakerna med saltet i en stor bunke. Låt bunken stå i rumstemperatur en stund, då gör saltet förarbetet med att dra ut vätskan. 2. Massera med händerna eller stöt så att grönsakerna släpper ordentligt med vätska. Det är viktigt att de blir riktigt mjuka och saftiga. 3. Smaksätt med valda kryddor och/ eller örter. Pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med knytnäven. Undvik hålrum. 4. Se till att innehållet blir täckt av vätska. Lämna 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera. 5. Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur. En upp och nedvänd papperskasse som sätts över fungerar bra. 6. Öppna burken 1–2 gånger per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen. Det bör börja bubbla i burken efter 1–3 dagar. När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas. 7. Fyll på med saltvatten (1 msk salt/liter vatten) om vätskenivån sjunker. 8. Redan efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker, fulla med nyttiga bakterier. 9. Hur länge du vill låta grönsakerna stå är en smaksak, men en bra tid att börja med är 1–2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp. Där håller de i oöppnad burk i fl era månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst 1 månad. – Det är perfekt mat för folk som är på språng. Om man har ont om tid eller ork att laga mat är det bara att ta fram burken med syrade grönsaker, blanda med nötter och russin och toppa med lite dressing, så har man en färdig måltid på ett kick! säger Kalle Hultmark. Kryddig kompis till korvar och grillat kött 32 B U F F É 8 • 2013 Grundrecept Gör det St själv SYRAD PUMPA Syra med citron, vitlök och chili. GER CA 1 ½ LITER 1 kg fast matpumpa (t ex butternut squash) 1 gul lök 2–3 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) 4–6 vitlöksklyftor ½ dl färskpressad citronjuice 2 msk finriven ingefära ½ msk hela kryddnejlikor 1 tsk senapsfrön 1 msk jodfritt salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, kärna ur och skär pumpan i ½ cm stora tärningar. Skala och hacka löken. Strimla chilin (kärna ev ur). Lägg skalade vitlöksklyftor i kokande vatten 45 sekunder (om vitlöken är rå blir den grön när den fermenteras). 2. Blanda pumpan med övriga ingredienser i en bunke. 3. Lägg i glasburk. Pressa ihop så mycket som det går, lämna 2 cm med luft under locket för att förhindra att den svämmar över när det börjar fermentera. 4. Häll på kokt vatten som fått svalna. Det ska täcka grönsakerna. 5. Följ sedan grundreceptet från punkt 5.