Buffé 1
Buffé SOMMAR – SMAKERNA/ SPANINGARNA/DETALJERNA
SOMMAR ”Det är matglädje i sin renaste form” KOCK
EN OCH TV-PROFILEN Jessica Frej om tävlingen Sveriges bästa paradrätt där hemmakockar över hela landet tävlar om en gastronomisk resa för två till matlandet Georgien. Bakom tävlingen står mässan Sthlm Food & Wine som tar emot bidrag fram till september via sthlmfoodandwine.se. – En paradrätt kännetecknas av att det är något som alla gillar, som alltid blir succé när man ställer den på bordet. Och gärna att den är unik och lite udda, säger Jessica, som är ansikte utåt för tävlingen och coachar deltagarna på resan mot finalen. SNICKERSSMOOTHIE 2 SMÅ GLAS / 15 MIN INGREDIENSER Skönhetsmaten som sägs ge glow – HUDEN ÄR VÅRT största organ och skyltfönster för vad som sker i våra kroppar. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsredaktör och författare till boken Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån. – Att det vi stoppar i oss påverkar huden är egentligen självklart men ganska bortglömt. Du kan verkligen äta din hudvård – både för långsiktiga effekter och snabba resultat. Maria är inte ensam om sitt resonemang. I många kulturer är matens roll för välmående hud och hår en självklarhet och inför 2018 syntes termen ”nutricosmetics”, det vill säga ätbara produkter med påstådda skönhetseffekter, på var och varannan mattrendrapport. Vad sägs om till exempel kollagendrycker, glowsmoothies eller kaffe gjort på medicinska svampar? Att äta för skönhet inifrån behöver dock inte vara så komplicerat. De flesta ingredienser i Marias bok hittar du i butiken runt hörnet. – Magin ligger i en varierad, färgglad och naturlig råvarupalett. Färgämnen i frukt och grönt är antioxidanter med olika egenskaper, så käka regnbågen! Fokusera på grönsaker, frukt, bär, bra fullkorn och nyttiga fetter från olivolja, frön och nötter så får du i dig alla näringsämnen din skönhet behöver. Testa Maria Ahlgrens recept på snickerssmoothie här intill. 1 fryst skivad banan 1 msk kakao 1 msk osötat jordnötssmör 1 krm vaniljpulver 4 dl havre- eller mandeldryck rostade jordnötter och kakaonibs att toppa med Kolasås 8 färska dadlar (gärna medjool) ½ dl havre- eller mandeldryck 1 krm vaniljpulver GÖR SÅ HÄR Nyfiken på år 2030? På ica.se hittar du ICAs framtidsrapport och en intervju med framtidsanalytikern Ann-Katrin Tottie. 1. Börja med kolasåsen. Kärna ur dadlarna och blötlägg tills de är mjuka, minst 10 minuter. Häll av vattnet och mixa dadlarna med övriga ingredienser till en slät kolasås i matberedare. Tillsätt ev mer havre- eller mandeldryck om det behövs. 2. Mixa banan, kakao, jordnötssmör, vaniljpulver och växtmjölk slätt i en blender. Häll upp i två glas och toppa med kolasås, jordnötter och kakaonibs. 11 BUFFÉ #6–7/2018 ›
Buffé TRE FRÅGOR
Buffé MIDSOMMAR PÅ NORRLÄNDSKA
Buffé SVENSKA SOMMARPÄRLOR
Buffé NU GRILLAR VI ARGENTINSKT
Buffé VÄRLDSMÄSTERSKAP I SNACKS
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SETT I FLÖDET