Buffé 1
Buffé SOMMAR – SMAKERNA/ SPANINGARNA/DETALJERNA
Buffé TRE FRÅGOR
Buffé MIDSOMMAR PÅ NORRLÄNDSKA
MIDSOMMAR SOTAD LAX MED PICKLAT ÄPPLE OCH BRYNT S
MÖR 6–8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 kg färsk laxfilé utan skinn, gärna mittbit 4 msk salt 4 msk strösocker 1 ½ msk torkad dill 100 g smör ¼ gurka 1 dl rostade pinjenötter ev lax- eller forellrom plockad dill till garnering Picklat äpple 2 gröna äpplen, gärna Granny Smith TIPS! Servera gärna laxen med ett glas torr äppelcider. 1 dl ättiksprit 12% 2 dl strösocker 3 dl vatten 2 cm skalad färsk ingefära GÖR SÅ HÄR 1. Blanda salt, socker och dill. Gnid in blandningen runt laxen och låt stå övertäckt i kylen 1–2 dygn beroende på tjocklek. Vänd efter halva tiden. 2. Picklat äpple: koka upp ättika, socker, vatten och ingefära. Låt svalna helt. Hyvla äpplet tunt på en mandolin eller med osthyvel. Lägg ner i den kalla lagen och låt ligga minst 1 timme. 3. Skölj laxen i kallt vatten och torka den torr med hushållspapper. Stek laxen hastigt i en torr stekpanna på hög värme på båda sidor tills den får färg. Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Skiva gurkan tunt. 4. Skär laxen i ca ½ cm tjocka skivor och lägg på ett fat. Toppa med picklat äpple, gurka, pinjenötter, dill och ev lax- eller forellrom. Ringla över smöret och servera direkt. KROSSAD FÄRSKPOTATIS MED VÄSTERBOTTENOST 6–8 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER GÖR SÅ HÄR 1 kg färskpotatis 50 g smör 1 ½ dl smulad Västerbottensost 1 finhackad schalottenlök ½ dl finskuren gräslök färsk dill flingsalt 1. Tvätta potatisen noga. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Tillsätt dillstjälkar och potatis. Koka potatisen 10–20 minuter beroende på storlek. 2. Lägg potatisen på ett fat och krossa med en gaffel. Klicka på smör och strö över osten. Toppa med lök, gräslök och salt. Servera direkt. 19 BUFFÉ #6–7/2018 VAD DRICKER MAN TILL MIDSOMMAR? – Servera gärna flera olika drycker så att gästerna har möjlighet att välja själva. – Öl av typen lager eller veteöl, med eller utan alkohol, som är friska, fräscha och torra i stilen. – Rosévin i sydfransk stil eller vitt vin från det franska området Jura. – Vatten smaksatt med bär, gurka eller färska örter. › ›
Buffé SVENSKA SOMMARPÄRLOR
Buffé NU GRILLAR VI ARGENTINSKT
Buffé VÄRLDSMÄSTERSKAP I SNACKS
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SETT I FLÖDET