Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE JAKOB FRIDHOLM Fotograf Seda
n 1999 har Jakob fotat alltifrån mode och människor till mat, något som det blivit mer och och mer av på senare år. Förutom sitt eget fotograferande driver han även Hyrstudion i Bromma utanför Stockholm, där vi hälsade på en dag i maj för att fota bilderna till Världsmästerskap i snacks på sidorna 34–38. Vad gör du i sommar? – Är med familjen i stugan på Landsort i Stockholms skärgård, ute med båten eller fjällvandrar lite. Vad lägger du helst på grillen? – Vit sparris i foliepaket med örter och smör är alltid fantastiskt gott! JULIA Tid för bärplockning, sommarutflykter och grillkvällar… ÄNTLIGEN STRÄCKER SOMMAREN ut sig framför oss med sina långa middagar under bar himmel, loja dagar på stranden, spännande utflykter och trädgårdar fulla av blommor och bär. Men också med sommarkvällar som slutar i ösregn, semestrar som inte blir som man tänkt sig, grillar som inte vill tändas och svärmar av mygg. Och är det inte just det vi älskar med sommaren? Att det är ett enda långt äventyr fyllt av överraskningar, upplevelser och lärdomar. Och så klart massor av god mat. ÄVEN NÄR DET kommer till det vi äter så är sommaren varierad. Ena dagen tillbringar vi timmar i köket med hemlagade marinader, jordgubbstårtor och sillinläggningar, andra dagen vill vi bara snabbt slänga ihop en sallad att ta med till stranden. I det här numret bjuder vi på inspiration kring allt som hör säsongen till – från den obligatoriska bärdesserten och midsommarklassiker med en twist till soffvänliga snacks inför sommarens fotbollsfest. NU TAR VI på Buffé sommarlov fram till 17 augusti då nästa nummer av tidningen landar i brevlådan. Under tiden kan du följa oss på buffe.se och @tidningenbuffe på Instagram för daglig inspiration till sommarens äventyr i köket. Med hopp om en solig och matglad sommar! Redaktionen / FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölkprotein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. GUMMESSON Matskribent Efter att ha gått en måleriutbildning växlade Julia över till att jobba som krogredaktör och matskribent. Till det här numret har hon tagit fram texter och recept till sidorna 7–11. Vad gör du i sommar? – Överst på sommarens att-göra-lista står att sluka böcker, bada, plugga matte och lära mig att laga rullrån. De två första punkterna på en ännu ej utsedd semesterort, den tredje i Stockholm och den sistnämnda hos farmor i Västerbotten. Vad lägger du helst på grillen? – Grillad majs penslad med smör och kryddad med cayennepeppar, timjan och kumminfrön. ELISABETH JOHANSSON Stylist Med en bakgrund som kock, konditor och kokboksförfattare fokuserar Elisabeth Johansson idag på jobbet som matstylist. Hon har även medverkat som kock i Historieätarna och var huvuddomare i tv-programmet Årets sockerbagare. I det här numret har hon stylat jobbet Nu grillar vi argentinskt på sidorna 27–32. Vad gör du i sommar? – I sommar ska jag åka till Ibiza och till England på keramikkurs. Sedan blir det Portugal och besök på portvinsgårdar. Har jag tur så blir det även en sväng till vackra Santorini. Vad lägger du helst på grillen? – Hel kålrot och hela lökar som jag serverar med kryddsmör, eller halva persikor med honung, vaniljglass och hallon. 4 BUFFÉ #6–7/2018 Bakom kulisserna under arbetet med nya numret av Buffé. Ledare
Buffé SOMMAR – SMAKERNA/ SPANINGARNA/DETALJERNA
Buffé TRE FRÅGOR
Buffé MIDSOMMAR PÅ NORRLÄNDSKA
Buffé SVENSKA SOMMARPÄRLOR
Buffé NU GRILLAR VI ARGENTINSKT
Buffé VÄRLDSMÄSTERSKAP I SNACKS
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SETT I FLÖDET