Buffé 1
Buffé SOMMAR – SMAKERNA/ SPANINGARNA/DETALJERNA
Buffé TRE FRÅGOR
Buffé MIDSOMMAR PÅ NORRLÄNDSKA
Buffé SVENSKA SOMMARPÄRLOR
Buffé NU GRILLAR VI ARGENTINSKT
Buffé VÄRLDSMÄSTERSKAP I SNACKS
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SETT I FLÖDET SETT I FLÖDET Vad händer om ma
n slår ihop två av sommarens stora njutningar – kakor och glass? Svaret är enkelt. Det blir dubbelt så gott! TEXT LIV BOSSUYT RECEPT OCH STYLING LISA OCH MONICA EISENMAN FOTO HELÉN PE Sommarens glassmacka GLÖM VÅFFLOR, strutar och bägare – i sommar äter vi glass mellan två kakor! Glasssandwichen som vi känner den kan dateras så långt tillbaka som år 1899 i New York, men de senaste somrarna har den fått ett nytt uppsving med fokus på hantverk, kreativa smaker och spännande texturer. Idag tävlar lokala, småskaliga glassbutiker med globala tillverkare om att hitta nya varianter av glassmackan, den ena mer extraordinär än den andra. Vad sägs till exempel om churros, croissanter, macarons, donuts, briochebröd eller friterade baos runt glass smaksatt med alltifrån grönt te och rosmarin till jordnötssmör och marshmallows? – Man får det bästa av två världar – en god krispig kaka tillsammans med en krämig svalkande glass. Dessutom finns det oändligt med smaksättningar och kombinationer, säger systrarna Lisa och Monica Eisenman om konceptet glassandwich. Vilken är den godaste glassmackan ni ätit? – På Sicilien åt vi ”brioche con gelato” – briochebröd fyllt med chokladglass. Så dekadent men åh så gott! / TIPS! Fler recept på glassandwich finns på buffe.se. LISA OCH MONICA EISENMAN BOR: Stockholm. GÖR: Matstylister, receptkreatörer och kokboksförfattare. AKTUELLA MED: Bloggar på lantliv.com och Instagrammar på @eisenmansisters. GLASSANDWICH MED CHOKLAD, KOKOS OCH VALNÖTTER 10 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 250 g rumsvarmt smör 2 ½ dl farinsocker 1 dl strösocker 1 stort ägg 2 dl vetemjöl 1 tsk malen kanel 1 tsk vaniljsocker ½ tsk bikarbonat 2 krm salt 5 dl havregryn 1 dl riven kokos 2 dl chokladknappar (mörka eller ljusa) 1 dl grovhackade valnötter ca 1 liter valfri glass t ex vanilj eller choklad GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Rör ihop smör, socker och farinsocker. Tillsätt ägget. 3. Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, bikarbonat och salt och rör ner. Tillsätt havregryn, kokosflingor, chokladknappar och valnötter. Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter. 4. Dela degen i 20 jämnstora bitar. Rulla till bollar och lägg på två bakpappersklädda plåtar. Platta till degen till jämna rundlar, ca 1 cm tjocka. 5. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Kakorna ska fortfarande vara lite mjuka när de tas ut ur ugnen. 6. Låt kakorna svalna lite på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler och låt svalna helt. 7. Ta fram glassen så den blir lite mjuk. Lägg glass mellan två kakor. Slå in varje sandwich i plastfolie eller smörgåspapper och låt ligga i frysen i ca 30 minuter eller tills de är frysta. @FOODBYSOFIA @SPRINGLANE.DE 45 BUFFÉ #6–7/2018 @ZOEBAKES