Buffé 1
PASTA LINGUINE MED BLÅMUSSLOR OCH KÖRSBÄRSTOMATER
4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 kg färska blåmusslor 2 förp frysta vongolemusslor à 300 g eller 600 g färska 2 vitlöksklyftor 1 kruka bladpersilja 250 g körsbärstomater 6 dl vitt vin 6 dl tomatsås (se recept nedan) 400 g linguine olivolja chiliflakes, salt och svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skölj och rensa blåmusslorna. Släng dem som är trasiga. Är det någon som öppnat sig så knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte så släng den. Är de skäggiga, skrapa dem försiktigt med en liten kniv. Tina vongole musslorna om du använder frysta. 2. Skala och skiva vitlöken tunt. Hacka persiljan och spar stjälkarna. Halvera tomaterna. 3. Lägg musslorna i en bunke och tillsätt vinet, tomatsåsen, hälften av vitlöken och persiljestjälkarna. 4. Värm en stor kastrull. När kastrullen på spisen ryker av värme så häller du snabbt i musselblandningen och sätter på lock, skaka kastrullen lite så allt ligger under vätska. 5. Låt koka kraftigt 2–5 minuter utan att lyfta locket. Alla musslor ska öppna sig men koka dem inte för länge, då blir de torra. 6. Lyft försiktigt på locket, om de öppnat sig kan du stänga av värmen och lyfta upp musslorna med en hålslev och lägga åt sidan. Spar buljongen. 7. Värm 2 msk olja i en ny kastrull. Stek resten av vitlöken på medelvärme tills den är gyllene. Tillsätt körsbärstomaterna och fräs någon minut under omrörning. Tillsätt sedan mussel buljongen och koka kraftigt ca 10 minuter tills såsen kokat ihop och blivit lite krämig. Smaka av med salt. 8. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och häll tillbaka pastan i kastrullen. 9. Tillsätt såsen, 2 msk olja, persilja och smaka av med chiliflakes, svartpeppar och ev mer salt. Tillsätt hälften av musslorna och blanda ihop. 10. Häll upp pastan på ett stort fat och toppa med resten av musslorna. Ringla över olivolja och servera. HEMMAGJORD TOMATSÅS CA 6 DL / ÖVER 60 MIN Stek 2 skalade vitlöksklyftor i 2 msk olivolja på medelvärme tills de blir gyllenbruna. Tillsätt 3 burkar hela tomater à ca 400 g och låt koka på svag värme under lock ca 1 timme. Rör om då och då. Tomatsåsen är klar när den har en krämig konsistens. Krydda med 1 tsk salt. 13 BUFFÉ #8/2018