Buffé 1
SÅ LYCKAS DU MED DIN PASTA 1. 2. 3. Ett vanligt m
isstag är att koka pasta i för liten kastrull. En bra tumregel är 1 liter vatten till 100 g pasta. 4. 5. Salta när vattnet har kokat upp, då går uppkoket snabbare. Räkna med en halv matsked salt till en liter vatten. Rör om i pastan då och då medan den kokar så att den inte klibbar ihop. 7. 6. 8. Häll pastan i ett durkslag när den är klar men ta gärna undan lite vatten och tillsätt tillsammans med olivolja i kastrullen när du häller tillbaka den. Stärkelsen i pastavattnet gör att såsen får en krämigare konsistens. Italien. Andra hävdar att det var araberna som uppfann pastan eftersom nudlar var en utmärkt matsäcks mat i öknen. Italienarna däremot, står fast vid att Italien är pastans moder. Låt oss därför lämna denna tvist och fokusera på det roligaste med pasta – det vill säga att äta den. Åtta sorters pasta 1. FUSILLI Liten, korkskruvs formad pasta vars namn sägs härstamma från ordet fusile som syftar på den spiralräfflade pipan på ett gevär. Pastasorten passar fint ihop med tjocka såser med kött- eller ricottabas eller i sallad tillsammans med grönsaker och olivolja. 2. FÄRSK SPAGHETTI Pasta klassikern nummer ett! Extra god är den kanske i färsk form. Passar perfekt ihop med exempelvis tomatsås eftersom såsen fångas upp mellan de tunna spaghettistråna. 3. FIORI Makaroniliknande pasta som har en sträv och porös yta, vilket bättre tar upp såsen. 4. RAVIOLI Kuddformad färsk pasta med fyllning. Finns i olika varianter, t ex fyrkantig, rund eller oval. Passar bra ihop med sås på grädde eller tomat. 5. LUMACONI Stora pasta snäckor som passar till alla typer av såser, snäckformen gör att såsen fångas upp på ett bra sätt. 6. MEZZE MANICHE En rörformad kort pasta som lämpar sig till såser med större bitar av kött, fisk eller grönsaker. 7. TAGLIATELLE Lång och platt pastasort. Då den ofta görs som färsk pasta är konsistensen porös och ojämn vilket gör att den passar till tjocka såser. 8. TORTELLONI Färska pasta knyten med olika typer av fyllning. Passar bra att äta som de är eller med pesto, sås eller olivolja. 16 BUFFÉ #10/2018 KÄRLEKSHISTORIEN MELLAN Sverige och våra makaroner upplevde en liten fnurra när LCHFvågen svepte in över landet i början av 2010talet. Skepticismen mot kolhydrater växte och pasta och brödhyllorna utökades med allehanda proteinvarianter. Idag har det hela balanserats en aning och enligt Mai-Lis Hellenius, professor och läkare på Karolinska Institutet med inriktning hjärtkärlsjukdomar, finns det faktiskt ingen anledning att undvika vanlig pasta. Enligt Hellenius lära finns det visserligen mindre bra pasta – som till exempel snabbmakaroner – och bättre – fiber och proteinpasta – men det är främst tillbehören som avgör hälsonivån på pastatallriken. Hellenius råder istället att hoppa över gräddsåsen till vardags och servera pastan med tomater, olivolja och skaldjur – då blir pastan riktigt nyttig. Det ska mycket till för att svenskarna ska överge sina makaroner och idag äter vi dem ömsom på gammalt svenskt 80talsmanér med ketchup, stuvade, och till falukorv. Ömsom på italienarnas vis med olivolja, vitlök och parmesanost. Ge mig macaroni / Cannelloni och lasagne / Spaghetti och därmed pasta sjöng Lasse Holm passionerat i vit kostym med upprullade ärmar 1986 i en svensk kärleksförklaring till det italienska köket. Över 30 år senare, trots ett pastasortiment baserat på all världens bönor och en rad övriga kolhydrater utöver potatis att välja på, så älskar svenskarna ännu sina små raringar – såväl med ketchup som olivolja. /