Buffé 1
RÅVARA I FOKUS OKTOBER JALAPEÑO POPPERS 4–6 PERSO
NER / 45 MIN INGREDIENSER Recept på tabascosås hittar du på buffe.se. 16 gröna jalapeños 100 g färskost 100 g riven lagrad ost 1 krm finrivet limeskal 1 tsk färskpressad limejuice 1 finhackad röd chili 2 dl vetemjöl 2 dl mjölk 2 dl ströbröd ca 1 liter neutral olja till fritering GÖR SÅ HÄR 1. Skär ett snitt genom jalapeñons ena sida, längs med hela frukten. Rensa försiktigt ut kärnor och hinnor. CHILIPASTE CA 2 DL / 30 MIN Strimla 10 milda chilifrukter t ex padron, poblano eller Anaheim. Fräs chili och 4–5 skalade vitlöksklyftor i 2 msk rapsolja 10–15 minuter på svag värme. Mixa med 1 krm salt till en slät paste. Häll upp i en ren burk. God att ha på mackan, ostkexen eller som en dipp. 2. Blanda färskost, riven ost, limeskal och juice och chili. Fördela oströran i chilifrukterna. Stick ev i en tandpetare i varje frukt om du vill hålla ihop dem bättre. 3. Vispa ihop mjöl och mjölk. Doppa frukterna i smeten och därefter i ströbröd. Hetta upp oljan till ca 180°C i en kastrull eller fritös. Fritera jalapeñon tills den ”poppar” och har fått fin färg. Servera direkt. HIMLABACKENS CHILIKAKOR CA 30 KAKOR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 100 g smör 3 dl havregryn ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl ½ tsk hjorthornssalt ½ tsk chilipulver 1 msk finrivet citronskal 2 msk färskpressad citronjuice 1 tsk flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Forma degen till två rullar, ca 3 cm i diameter, och lägg dem i plastfolie. Låt degen vila i kylskåpet en timme. 2. Sätt ugnen på 175°C. Ta bort folien, skär i ca 30 skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna och förvara i lufttät burk. 26 BUFFÉ #10/2018 ›