Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 KYCKLING MED GNOCCHI OCH RÖDGRÖN SAL
SA FÖR 4 PERSONER 4 kycklingbröstfiléer å ca 140 g 2 gröna tomater 2 röda tomater 1 rödlök 1 grön chilifrukt 3 vitlöksklyftor 1 mango i klyftor 2-3 msk olivolja 1/2 citron 1-2 dl mangojuice eller annan tropisk juice 2 msk soltorkad tomatpaste 1 krm currypulver 2 tsk torkad rosmarin salt, peppar 4 portioner gnocchi MARINAD: 3 msk sweet chili (thai sötsur chilisås) 1 tsk salt, 1 krm vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skålla de gröna och röda tomaterna i kokande vatten. Kyl dem under kallt vatten. Dra av skalet, dela i 4 klyftor och gröp ur kärnorna. Skär i mindre bitar. 2. Skala och skär rödlöken i klyftor. Dela och skrapa kärnorna ur chilin. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. 3. Skär loss fruktköttet av mangon. Skär bort skalet och dela i mindre bitar. 4. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Lägg i vitlöken, chilifrukten och rödlöken. Låt koka ihop. 5. Lägg i mangobitama och tomathacket, utom ca 1 dl. Låt koka ihop under 5 minuter. Pressa i citronjuicen och smaksätt med mangojuice, tomatpaste, curry, rosmarin, salt och peppar. 6. Dela kycklingfiléerna i 2 skivor. Lägg dem i en plastpåse med sweet chili, salt och peppar. Marinera i 1 - 4 timmar. 7. Koka gnocchin enligt anvisning på paketet. 8. Ta upp, torka av och grilla eller stek kycklingskivorna i ca 4 minuter per sida. 9. Lägg upp gnocchin på tallrikar, på den salsan och gröna salladsblad och sist kycklingskivorna skurna i mindre skivor. Strö över de småskurna tomaterna och ev några extra mangoklyftor. TOMATSOPPA FÖR 4 PERSONER 2 kg sommarmogna röda söta tomater 3 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 1 tsk vinäger ca 5 dl vatten basilika, saft, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skålla tomaterna i kokande vatten och dra av skalet. Skär bort fästet och skrapa bort kärnorna. Skär tomatköttet i mindre bitar. 2. Skala och skiva vitlöken. Fräs den mjuk i en kastrull med oljan. Lägg ner tomaterna och koka i ca 30 minuter. Tillsätt vinäger och späd med vatten till önskad konsistens. (Om man vill ha en slät konsistens kan man mixa soppan och till och med sila den och sedan hetta upp den igen.) 3. Smaka av med basilika, salt och peppar. Ät ett gott bröd till, tex focaccia med lite olivolja och färsk basilika på. Om tomater Gen modifierade tomater förblir hårda och kan lagras länge för långväga frakter. Men de blir också okänsliga för bekämpningsmedel, som kanske inte vi konsumenter är. Vid tomaten s upptäckt ansåg man den farlig och så småningom gav den upphov till många sjukdomar, bl a cancer hos människan. Idag anser ma n tvärtom . Tomaten innehåller nämligen lycopen, som är karotenoid och effektiv som antioxidant . Bäst effekt mo t vissa cancerformer har den om den kokas med olja. På så vis tas antioxidanten lättare upp av kroppen eftersom de ä r fettlösliga. Gula och orange tomate r innehåller också betakaroten , särskilt sorten Caro rich, som betraktas som functional food. Varje å r säljer IC A 17000 ton av runda röda , orange och gula to - mater , gröna , plommontomater , kvisttomater, bifftomater, körsbärstomater, pärltomate r och gourmettomater . Runda tomater och plom- montomate r finns svenska. Men de flesta tomate r komme r från Holland och Spanien. Därifrån komme r körsbärstomater fram till mitten av oktober. Kvistoch bifftomaterna kommer från Holland . I övre Norrland säljs finska tomater . Tomaterna besprutas inte i kommersiell odling. De pollineras nämligen av humlor , som inte tycker om gift. Däremo t går tomaterna igenom ett vattenbad och befrias från jord och smuts före packningen i te x Spanien. Tänk på at t tomate r inte får förvaras i kylskåp, de förstörs snabbt. +n -i4 ° c ä r rät t temperatur . Tomater innehåller etylengas, som kan skada andra grönsaker och frukter. Förvara tomaterna på köksbänken, där de trivs bäst och är lätta at t ta för sig av. Sötman i tomaterna framkallas om de ugnsbakas . Strö över lite salt, socker, rosmarin , timjan och oregano. Lägg dem på en plå t i kall ugn och låt den bli ioo°c . Låt tomaterna ugnsbakas i 2-3 timmar. Helst ännu längre. Ugnstorka tomater i 90°c under 4 timmar . En nypa socker framhäver tomataromen . •
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40