Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 Vissa saker imponerar. Det kan vara
muskler och övernaturliga krafter, men det kan lika gärna vara ett egenhändigt bakat bröd - särskilt om det är supergott som det här. SUPERBAGUETTER TILL 3 STYCKEN 1 paket jäst å 50 g 2 tsk salt 5 dl fingervarmt vatten 1 msk olivolja 13-14 dl vetemjöl 2-3 msk olivolja till pensling GÖR SÅ HÄR: 1. Smula ner jästen med fingertopparna i en bunke. Tillsätt saltet. Häll på lite fingervarmt vatten och rör till en jämn smet. Häll i resten av vattnet och oljan. 2. Tillsätt 12 dl av vetemjölet och rör om med träsked till en kladdig men jämn deg utan klimpar. Tillsätt lite mjöl i taget och knåda in det ända tills degen släpper från kanterna - men fortfarande är lite kladdig. Strö på ett sista tunt lager mjöl och lägg på en ren bakduk. Låt degen jäsa i 1 timme. 3. Sätt ugnen på 225°C. Lägg bakplåtspapper på en plåt. 4. Strö ett lager mjöl över bakbordet och tippa ut degen. Mjöla in händerna ordentligt, strö lite mjöl över degen, platta till den och dra ut den till en knubbig, långsmal fyrkant. Skär fyrkanten på längden till tre långsmala bröd. Mjöla händerna igen och vrid varje bröd ett par varv så det blir lite skruvat. 5. Lyft över bröden på plåten. Pensla bröden försiktigt med lite olivolja. 6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills baguetterna har fått fin färg. 7. Låt bröden svalna på plåten utan någon bakduk på så får de fin och knaprig yta. Tips! Bröden får superduperläcker skorpa om man ställer in en liten ugnssäker skål med vatten i ugnen under gräddningen. Ett extra fint bröd får man om man strör över cirka en matsked gourmetsalt (kolla kryddhyllan i affären) och någon torkad krydda - rosmarin, oregano eller fänkål till exempel. Att laga en paj är inte så svårt som man kan tro. Det bästa av allt är att man kan välja sin egen favoritfyllning; jordgubbar, blåbär, hallon, äpple eller päron. Här har Johanna valt det som hon tycker om, nämligen rabarber. För alla? Djungelbål innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. MAMMAS RABARBERPAJ FÖR 1 0 BARN TILL FYLLNINGEN: 5-6 rabarberstjälkar 4 msk socker TILL DEGEN: 150 g smör 3 dl mjöl 1 dl socker 1/2 tsk bakpulver 1 krm salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skär av de yttersta ändarna på rabarberstjälkarna och skala bort det yttersta, tunna skalet. Skär rabarbern i små bitar, ungefär 2 centimeter långa. 3. Häll ett par matskedar vatten i en kastrull. Lägg i rabarberbitarna och sockret. Koka i 5-10 minuter eller tills rabarbern blir mjuk. Smaka av och känn efter om du vill ha mer socker. 4. Lägg smöret i en liten kastrull och smält det på låg värme. 5. Häll mjöl, socker, bakpulver och salt i bunken och rör om ordentligt. 6. Häll i det smälta smöret och blanda ihop till en deg. 7. Lägg degen i en pajform och platta ut den med händerna så att den täcker botten och går upp en bit på kanterna. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. 8. Ta ut pajen ur ugnen och fyll med rabarbern, bred ut dem i ett jämnt lager. Ställ in pajen i ugnen igen i ytterligare ca 10 minuter. 9. Ät med glass, vaniljvisp eller grädde. För alla? Superbaguetter innehåller inte mjölk eller ägg. Gluten ingår. För alla? Pucks morotssallad innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. För alla? Grillad kyckling innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. forts från sid 24 momenten i recepten och ha så få ingredienser som möjligt så att det inte ska vara för mycket att tänka på, säger hon. I boken finns flera lockelser. Barnen får sig också något mer än bara recept till livs. Varje avsnitt är uppbyggt kring teman, till exempel ett cowboy-tema till pannkaksrecepten. Rubriken är »pangkakor«. Det märks att Johannas sinne för det goda smittar av sig på barnen. Idag har hon förutom sina egna barn Greta och Astrid besök av några grannbarn. Och nog blir det roligt, alla barnen är koncentrerade och tar sin uppgift på största allvar. - Barn måste ha en relation till maten; maten måste ha en historia och ett ursprung. -Man missar otroligt mycket om maten bara består av fiskpinnar och färdiga hamburgare, säger Johanna medan hon håller ett vakande öga på barnens fingerfärdighet.
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40