Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 meJlonlögo A Raggningstips från boke
n »mellan4Ögon«: »Säg mig min ängel, hur såg himlen ut när du lämnade den?«, Skulle inte vi se söta ut på en bröllopstårta?«, » Vad äter du till frukost? Jag bara undrar vad jag ska laga i morgon.« Recept från boken serveras här bredvid. Hello, bonjour, goodbye... I Köping har maten blivit en genväg till kunskaper i engelska och franska. Genom att på nätet diskutera frukostvanor med fransmän, julbord med engelsmän och byta recept med amerikaner tränar ungdomarna främmande språk. Vem minns inte det grammatiska tragglandet i engelska? Och varför skulle man som ié-åring kunna säga »När jag var ung var jag en svarvare« på franska? Kanske ä r det så at t språkundervisningen fortfarande har svårt at t nå fram? Men i Köping har man funnit nya vägar till främmande språk, och dessa går genom maten och ungdomar i andra länder. Verktyget är Internet och AlexanderSajt, ett projekt som startade för fyra-fem år sedan och som fortfarande testas på olika grupper med elever. Det primära språket är engelska, men även franska och tyska förekommer. Hä r kan man svara på frågor om sina matvanor, hitta recept och läsa om och diskutera olika spännande matprojekt från Europa och USA . -Ma t är bästa vägen om man vill hitta något allmängiltigt at t prata om och diskutera, säger Lars Hammar , mat- och vinintresserad språklärare i Ullvigymnasiet i Kö - ping. Målet med sajten var at t skapa en internationell dialog om mat , Buffé 8/2001 och det har vi gjort. Inför en lektion kan jag till exempel trycka ut några svar om italienska frukostvanor, och så kan vi diskutera dessa - liksom våra egna vanor - på engelskalektionen. Vi kan också rätta texterna och skriva svar. -Vinsten av at t arbeta så här med språk är att eleverna kan få direkt användning av språket, de använder det i ett »riktigt« sammanhang . De får också veta hu r ungdomar i andra länder lever och tänker, och de får uppleva at t andra stavar fel och får då mer mod at t själva svara. Och de får uppleva att de kommunicerar! Lars Hamma r berättar att sajten också har lett till ett utbyte av elever mellan olika länder, då i första hand på Hotell- och restaurangprogram-met där han undervisar. Men han använder sig av sajten även i andra gymnasieklasser och tycker sig se ett stort matintresse bland dessa också. Du kan själv besöka www.alexandersajt.koping.se (Cuisine) och hitta recept, länkar och läsa mer om våra matvanor och traditioner i olika kulturer. Och du kan få dig ett och anna t skratt, som när en engelsman berättar vad han stoppa r i picknickkorgen en solig sommardag . Han konstaterar helt krasst: »We don' t have sunny summer days!« (Vi ha r inga soliga sommardagar!). Ma t som tema finns även i andra skolor och i andra slags projekt. I våras gick Kristian Sewén ut Konsumentföreningen Stockholms gymnasium, och under sista året gjorde han och några kompisar en datingkokbok som heter »mellan4ögon« (se också www.mellan40gon.com). I boken finns recept på trerättersmiddagar, raggningsrepliker och vett och etikett. - Grundtanken var att göra ma t som inte skulle vara så krånglig. Det ska vara roligt at t laga mat, och att avnjuta den i trevligt sällskap! Var det någon som sa att den unga generationen inte är intresserad av mat? AVOKADO MED SKAGENRORA FÖR 4 PERSONER 2 avokador 200 g skagenröra GÖR SÅ HÄR: 1. Dela avokadorna, peta ur kärnorna. 2. Klicka i skagenröran och servera. FILÉGRYTA MED ANANAS FÖR 4 PERSONER 3 dl ris 1/2 dl tomatpuré 1/2 dl soja 11/2 dl vatten 2 msk vinäger 1 burk ananasringar å ca 270 g 1 gul lök 500 g fläskfilé 1 gurka salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka riset enligt anvisning på paketet. 2. Blanda tomatpuré, soja, vatten, vinäger och ananasspad (från burken) i en kastrull. Koka upp såsen. 3. Skala och hacka löken. Skär köttet i cm-tjocka skivor. Bryn köttet. Tillsätt löken och låt fräsa en stund. Vänd ner kött och lök i såsen. Låt sjuda tills köttet är klart. 4. Skär ananasen i bitar. Skala och dela gurkan. Skrapa bort kärnorna, skär gurkan tvärs över i halvmånar. Tillsätt ananas och gurka. Koka upp, smaka av med salt och peppar. 29 •
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40