Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 ICA-nytt Många frågar om bäst-före-d
atum Det är fortfarande sommar och semestertider, och vi befinner oss fortfarande i rötmånaden (23 juli till 23 augusti), då solen står i Lejonets tecken. Det tråkiga namnet på denna i övrigt så härliga tid på året syftar på att den fuktiga värme som ofta råder vid den här tiden påskyndar förruttnelse. Många ringer nu till ICA: S kundkontak t med frågor om hållbarhet på livsmedel. Det bäst-före-datum som står på förpackningen gäller så gott som alltid obruten förpackning. Detta beror på at t hanteringen av livsmedlen sedan förpackningen öpp - nats ä r helt avgörande för hållbarheten. Innehållet i en öppnad sillburk kan vara av god kvalitet efter två veckor ifall burken har stått i kylskåp mest hela tiden, medan det kanske inte är värt att spara om burken stått i solen på trädgårdsbordet under hela middagen. Precis som oliver kan vara förstörda redan efter ett par dagar ifall man plockat oliver ur burken med fingrarna. TITTA , LUKTA , SMAKA ! Den metod man får lita till är densamma som gällde även på stenåldern. Titta, lukta och smaka ! Ser livsmedlet fint ut, luktar friskt och smaka r gott är det i regel inget problem at t äta det. Det kan man även göra med en vara vars bäst-före-datum överskridits. Ha r man förvarat den i lämplig temperatu r ä r den ofta OK . Det vet vi bland anna t genom alla de tester vi regelbundet gör på ICA: S egna märkesvaror. Men självklart är vissa varor känsligare än andra . / Socialt ansvar i inköpen IC A köper varor från ett 2.0-tal länder utanför EU . Våra inköpare besöker leverantörerna regelbundet och har därmed en god uppfattning om arbetsvillkoren. Frågor om dessa ingår i affärssamtalen. Våra ställningstaganden grundar sig på FN: S deklaration om mänskliga rättigheter och 1 LO-konventionerna (International Labour Organisation) som slår fast de anställdas rättigheter. Ett långsiktigt samarbete med leverantörer och underleverantörer för att säkerställa att man tagit socialt ansvar i produktionen är målet med detta arbete. Barnarbete, rimliga arbetstider och säkerhet för arbetstagarna granskas. Även om våra inköpare har god kunskap om de länder vi importerar ifrån är det svårt at t fullt ut bedöma förhållandena i landet och på arbetsplatserna. Därför har vi beslutat at t rekommendera våra importleverantörer at t arbeta för at t på sikt certifiera sin verksamhet enligt S A 8000. Det är en ny internationell standard som grundar sig på FN-do - kumenten och kan granskas genom en tredje parts inspektion. Det är idag det mest tillförlitliga sätt som vi känner till för en leverantör att visa oss att de uppfyller våra krav. SJU NYA OUOR Nu utökas ICAs sortiment av egna märkesvaror med sju nya oljor. Det är en hel serie med allt från raps- och solrosolja till två sorters olivolja. Ica.se tipsar om BRA MELLANMÅL Lagom till skolstarten ger ica.se tips på bra mellanmål. Som inte bara stoppar suget för stunden utan verkligen ger den energi som behövs för att man ska orka koncentrera sig. Det är Christina Karlsson, dietist på ICA , som plockat fram dem. Med sitt stora engagemang från Hem o Skola, föreningsliv och eget föräldraskap vet hon vad hungriga eller sugna barn och tonåringar behöver för att orka med både skolan och sig själva. - Det räcker inte med frukost, lunch, middag eller kvällsmat för växande barn och tonåringar . Ett bra mellanmål som både ä r gott och ger god näring ger en jättebra kick inför läxläsning, fotbollsträning, ridning och allt anna t som de sysslar med. Då duger tyvärr inte chips eller godis. Det behövs lite annat som jag önskar att alla barn och ungdomar ska lära sig at t känna lika stort sug efter. Det är sånt vi tipsar om. Välkomna till ica.se - säger Christina. Dialog Skriv gärna till Dialog och tyck till om sådant som är bra - och givetvis om sådant som är mindre bra. Vår ambition är att alla ska få svar. Vi förbehåller oss rätten att korta ner de publicerade bidragen. Adressen är Buffé, Dialog, Box 6630, 113 84 Stockholm. E-post: red.buffe@forlaget.ica.se Fet mat - hälsofarlig mat! Nedan kommer några tanka r angående faran med fet mat. Det är något som jag ofta tänker på i min nuvarande situation. Fet mat - hälsofarlig mat. I många recept föreskrivs matlagningsfett torre J tt jaga utan vilar hellre i tplstolen med en god bok. Me n ett enkelt och snabbt knep för att ta kål på bakterie» : at t byta disktrasan ofta eller koka den i en kastrull med vatten da och da . Disktrasan är nämligen en av de värsta bakteriehärdarna i hemmet. Sorgligt m ^l ^ P Lisbeth Kohls Chef Konsuments, Kvalitet, ICA Handlarnas AB som smör eller margarin. Ma n dränke r maten i såser gjorda på vispgrädde. En färdig maträt t piffas gärna upp med en klick smör. Speciellt på teve frossar kockarna i dessa tillsatser. Som hjärtpatient har jag fått lära mig at t de mättade fetter som nästan uteslutande ingår i smör, margarin och grädde mfl mejeriprodukter kan vara mycket farliga o m man har anlag för hjärt- och kärlsjukdomar . Men inte tänkte man på det när man frossade i feta dessertostar eller stoppade i sig smördrypande anrättningar . Det var ingen som hög t och ljudligt varnade för de hälsorisker som ett ohämma t användande av dessa fetter och inmundigande av sådana maträtter kunde medföra. Och inte är det bättre idag. Snarare är det värre! Tänke r dessa unga kocka r på at t mätta t matfet t kan medföra ökad frekvens av hjärt- och kärlsjukdomar , som redan utgör den vanligaste dödsorsaken? O m man inte vill aktivt bidra till ännu flera dödsfall, så borde ma n åtminstone ibland använda mindre farliga ingredienser (olivolja, rapsolja, druvkärneolja mm) , åtminstone som alternativ. Med vänliga hälsningar Kurt Carlson
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40