Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 n i q t k i i h q k Jir i Det sägs i
bland att matlagning är en utdöende konstart. Samtidigt är det kulinariska intresset större än någonsin. Elitkockarna ger matlagningskurser för »vanligt folk«, bokdiskarna dignar under alla kokböcker, varje tevekanal med självaktning har en kock i rutan och skolan har insett att vägen till språkkunskap går via maten. Oavsett vad larmrapporterna säger om »skräpmat« och andra mindre bra vanor, är det på modet att lära sig om mat. Svenska folket vill tillbaka till skolbänken - bara de får röra i grytorna själva! Vi har tittat lite närmare på några av alla sorters »matskolor« som står till buds idag. AV ANNIKA ORTMARK LIND UPPLAGNING CISSI LUNDIN MATFOTO BJÖRN TESCH Nya stjärnor Tina Nordström ha r blivit hela Sveriges älsklingskock med teveprogrammet Ma t (SVT) . Men även andra kanaler har sina matpro - gram. Förra året ökade de sammanlagda timmarna på SV T och TV 4 från två till sex timma r per vecka, en ökning med hela 200 procent! Rutan , liksom tidningarna , har även skapa t andra slags kändiskockar. Skådespelaren Peter Har - ryson hade en miljonpublik med teveprogrammet Så ska det låta och kom sedan ut med sin personliga kokbok Så ska det smaka . Och med Sveriges mest prestigefyllda tävling i ma t - Arets kock - har under 18 år ett antal stora talanger kommi t fram i rampljuset, n u senast Christian Hellberg från re - staurang Trädgårn i Göteborg . Kockyrket, som tidigare omgavs mest av matos , omges n u av ett skimmer. Maten har blivit ytterligare en väg mo t stjärnstatus, och om det tidigare bara fanns en och annan lysande stjärna, finns de t nu plats för massor av dessa på den gastronomiska vintergatan. 28 Receptet kommer från elever på Hotell- och restaurangprogrammet på Ullviskolan i Köping. HALLEFLUNDRA MED ROTSAKER OCH 01 USAS FÖR 4 PERSONER 4 bitar hälleflundra ä ca 180 g 1-11/2 kg potatis och rotsaker, tex morot, majrova, kåirabbi, rödbeta, gulbeta och mild lök 1 knippe dill 2 + 2 msk olivolja juicen av 1 citron 1 paket saffran (1/2 g) 4 dl kycklingfond (konc på flaska + vatten) 1 äggula salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Finhacka dillen och blanda med 2 msk olja. Ställ åt sidan. Blanda citronjuice med saffran och 2 msk olja. Smaksätt med salt och peppar. Ställ åt sidan. 2. Skala, ansa och dela rotsakema i lagom bitar. Koka mjuka i saltat vatten. 3. Koka upp kycklingfonden. Ta kastrullen från värmen och tillsätt 2 msk dillolja. Tillsätt äggulan och mixa med en stavmixer. 4. Sätt ugnen på 125°C. 5. Grilla/stek fisken i grill-/stekpanna ett par minuter på varje sida. Lägg fiskbitarna på en plåt och låt stå i ugnen tills fiskköttet är genomkokt. 6. Lägg en hög av rotsakerna mitt på tallrikarna. Lägg hälleflundran ovanpå och ringla runt den skummiga såsen, stänk ut lite citronolja och garnera med en rejäl dillkvist.
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40