Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33 - Det finns en allmänbildning idag n
är det gäller matlagning som inte är så dum. Visst finns det en viss osäkerhet, till exempel när det gäller mått av exempelvis kryddor, saker som satt t ryggmärgen tidigare, konstaterar Birgitta Rasmusson, ICA Provkök. Det efterfrågas överlag exakta mått av allt i alla recept. Men de yngre generationerna kan andra saker och de vågar mycket mer. De kastar sig glatt ut på okänd mark, utan livlina. De behöver inte ha all kunskap och behöver inte ha gått på hushållsskola för att kunna laga mat. De har ett stort intresse, och lär sig på vägen. Stort intresse för kokböcker Kokböckernas underbara värld växer hela tiden. En del böcker försvinner förstås, men bara i år kommer det ut 111 böcker om mat och dryck! - Intresset för mat ha r aldrig varit så stort som nu, säger Birgitta Rasmusson, chef för IC A Provkök som ha r varit med och omarbeta t klassikern Rutiga kokboken vid två tillfällen, senast för två å r sedan. Kokbokstrenderna ä r många , och bland stjärnkockarnas receptsamlingar, etniska kokböcke r och smalare kokböcker finns en tydlig trend tillbaka till grundkokboken . Andra klassiker som Vå r kokbok (50 år i år) och Vegetariska kokbo - ken kommer ut i nya versioner i augusti. Köksskolan är et t anna t exempel på det, sprunget ur ett unikt samarbete mellan bland andra Konsumentverket och Lantbrukarnas riksförbund. Det är en ung kokbok där man får lära sig hu r man får kött, fisk och grönsaker at t smaka så bra som möjligt, det vill säga hur man hantera r råvaror. En annan grundkokbok för unga vuxna är skolornas nya hemkunskapskokbok Vill du smaka? Kokbok för upptäckare . Se även artikeln med Johanna Westman , sid 24, som handlar om hennes grundkokbok för barn . Det stora genombrotte t för kokböckerna kom på 1990-talet, och sedan dess är det inte längre så lätt för redaktörer och idésprutor at t planera produktionen. I tak t med at t intresset för kokböcker öka t ha r också livslängden på böckerna minskat, konstaterar Birgitta Rasmusson. Och nya produkte r och nya tillagningssätt måste in i de gamla klassikerna för at t dessa ska vara uppdaterade och fräscha. -De t räcker inte längre med ris och pasta som tillbehör, och vi har fått en helt arman typ av råvaror . N u ska det vara couscous, lime, pesto, parmesan och kokosmjölk. Häromdagen satt jag och provsmakade fem olika sorters kokosmjölk, och vem hade trott de t för tio år sedan. -Brunså s och vitsås finns fortfarande kvar, men först i Rutiga kokbokens kapitel o m såser kommer numera salsa, pesto och aioli. - Det traditionella svenska köket med rotfrukter och potatis lever vidare, sida vid sida med de utländska influenserna, och det ä r roligt. En annan tydlig trend ä r de hälsoinriktade kokböckerna, och för första gången i historien kombine - ras den goda smaken med den goda hälsan, konstaterar Birgitta Rasmusson. -N u möts gastronomin och nutritionen, förut var de t uppdelat på hälsosamma recept och festliga, goda recept. Idag vill vi ha både och, hela tiden. INDISK GRÖNSAKSCURRY FÖR 4 PERSONER Skrapa 1 morot och skär den i stavar. Ansa 1 litet blomkålshuvud och dela det i små buketter. Skala 4- 5 stora potatisar och skär dem i strimlor. Hetta upp 112 dl olja i en gryta, som rätten ska serveras ur. Tillsätt 1 - 3 msk curry och 2-4 krossade vitlöksklyftor. Lägg i morot blomkål och potatis. Låt alltsammans fräsa en stund. Häll på så mycket vatten att det knappt täcker. Låt grytan sjuda i 15-20 minuter. Tillsätt ca 125 g frysta ärter, 1 dl matlagningsyoghurt och 1 skivad banan. Rör om och låt allt bli varmt Smaka av med salt och peppar. Strö över 1 dl cashewnötter och servera med mango chutney. Bättre kunskap i butiken Personalen i din butik har fina möjligheter att ständigt lära sig mer om mat, och det är delvis dina frågor och behov som styr kursinriktningen. -N u efterfrågas utbildningar om hälsoriktig mat, liksom om vegetarisk mat, men också om allergier och om »functional foods«, säger Birgitta Roos, marknadssamordna - re på 1 c A-skolan, som ha r en snart 50-årig tradition bakom sig. Deras utbildningar rikta r sig Buffé 8/2001 i första hand mot butikerna och sträcker sig från färskvaruhantering och exponering till ledar- och datautbildning. De ha r färdiga kurser i allt från at t stycka köt t och sköta grönsaker till at t få god ekonomi i sitt företag, men de skräddarsyr också utbildningar efter butikernas behov. -De t varierar lite vad som efterfrågas, men visst går det mode i vissa utbildningar, säger Birgitta. För några år sedan var kallskänksutbildningen väldigt populär , och under en period ville många lära sig mer om hur man kan sätta ihop snabba måltidslösningar och hu r man kan planera för färdiga rätter, något som efterfrågas alltmer. På det här sättet byggs kunskapen ständigt på i butikerna. O m man blickar framåt tro r Birgitta att allt fler kommer vilja ha mer kunskap om olika brödsorter och brödhan - tering, om näringsvärden, allergi och intolerans, liksom om vad de olika vegetarianska grupperna äter - och inte äter. -De t har alltid funnits ett stort behov av utbildningar, men ma n ser också allt fler som gör extrainsatser för att öka matglädjen och inspirationen i butiken - och för at t bredda kunskapen bland personalen. I en sådan affär kan kassörskan exempelvis reagera om en stenhård avokado rullar förbi och fråga om kunden har tänkt äta den samma dag, och säga att den nog bör ligga till sig några dagar. Den typen av service kommer mer och mer. Dra dig alltså inte för at t fråga om tillagning, förvaring och andra matnyttiga tips i din butik, och läs gärna mer om 1 c A-skolan på www.skolan.ica.se
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40