Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 Skaldjur i lake Skaldjur är en delika
tess. Räkor finns i olika storlekar och fångas året om. Att lägga dem i lake är ett sätt att behålla smaken och öka hållbarheten. Många uppskattar också att de slipper skala och tina räkorna. Det är viktigt att skaldjur fiskas i rena vatten och är absolut färska och oskadade. Räkorna vi oftast äter i Sverige, Pandalus borealis, lever på djupt vatten i Ishavet. De fiskas med trål från fiskebåtar. Redan på båten kokas, skalas och fryses räkorna. Från hamnarna i Kanada eller Norge fraktas de vidare till Bohuslän, där de läggs i en lättsaltad lag, antingen i Smögen eller Göteborg. Visste du att alla räkor byter kön? De föds som killar och slutar som tjejer. Surimi (som är det rätta namnet för det som många kallar crabsticks) görs av urbenad fiskmassa som upphettas och valsas till en tunn deg som är flera kilometer lång. Den smaksätts med koncentrat för att efterlikna krabbkött och skärs sedan i lagom stora bitar. Liselotte: - En jättegod fredagsrätt som både vuxna och barn gillar. Låt kidsen vara med och bre avokadoröra på tortillabröden så känner sig de delaktiga. Kan tänka mig att skaldjuren kan bytas mot lite strimlad skinka för de barn som inte gillar skaldjur, eller vad tror du Jacob? SKALDJU RSTORTILLA MED AVOKADOSAS FÖR 4 PERSONER 1 burk räkor i lake, 300 g 1 burk crabfish i lake, 360 g (sk surimi) 1 liten rödlök 2 små tomater 1 kruka persilja 1/2 dl + 1 msk olivolja 1 citron 2 mogna avokador 1 dl lättcréme fraiche 1 paket mjuka små tortillabröd (8 st) salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Häll räkor och crabfish i ett durkslag att rinna av. Skala och strimla löken. Klyfta tomaterna och grovhacka persiljan. 2. Blanda detta i en skål med 1/2 dl olivolja och juicen från 1/2 citron. 3. Dela avokadorna, ta bort kärnorna och gröp ur dem med en sked. Mosa med en gaffel, rör ner créme fraichen och blanda till en jämn konsistens. Smaksätt avokadoblandningen med juicen från den andra citronhalvan samt salt och peppar. 4. Pensla tortillabröden lätt med olivolja och stek dem hastigt i en het stekpanna, ca 10 sekunder på varje sida. 5. Lägg upp bröden på tallrikar. Bre på avokadosåsen. Fördela räkor och crabfish på bröden. Ät med kniv och gaffel eller rulla ihop och ät som en tunnbrödsrulle. Tillagning: 20 minuter Energi: * * Fett: * * Fibrer:* För alla? Skaldjurstortilla med avokadosås innehåller gluten, mjölk och ägg. Ändra så här till glutenfritt: använd glutenfria tortillabröd, se recept i Buffé nr 4/2001 , och välj crabfish utan gluten. Ändra så här till mjölkfritt: välj mjölkfritt bröd och uteslut créme fraichen i avokadosåsen. Ändra så här till äggfritt: uteslut crabfishen och använd i stället kräftstjärtar eller dubbel mängd räkor. Läs för säkerhets skull innehållsdeklarationen på tortillabröden.
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40