Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 TOMATSOPPA MED APELSIN FÖR 4 PERSONE
R 2 vitlöksklyftor 3 schalottenlökar eller 1 bananschalottenlök 2 färska tomater 1 apelsin 2-4 msk olivolja 500 g passerade tomater 5 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 1-3 tsk vinäger 1 msk socker salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka vitlöken och schalottenlöken fint. Odla så här Att odla tomater är spännande. Busktomater är tacksamma att odla, små på fönsterbrädan, lite större på balkongen. Börja med att köpa ett par plantor. Aret därpå kan man prova på att förodla inomhus eller i växthus. Så i lådo r 8 veckor före utplantering. Täck med glas, vattna väl och håll drygt i8°c temperatur. T a upp plantorna efter cirka tio dagar och sätt dem i torvkrukor med krukjord. N u ska värmen Buffé 8/2001 2. Skålla och skala tomaterna. 3. Dela och gröp ur kärnorna. Skär tomatköttet i småbitar. 4. Dela apelsinen. Pressa juicen ur ena halvan och skär skivor av den andra. 5. Hetta upp en kastrull, häll i olivoljan och fräs löken mjuk. Häll på de passerade tomaterna, vattnet och buljongtärningen. Tillsätt apelsinjuicen och smaka av med vinäger, socker, salt och peppar. 6. Lägg i tomatbitarna och låt dem bli varma. Det känns gott att tugga på de färska bitarna när soppan i övrigt är slät. Servera med en apelsinskiva i varje tallrik eller glas. TOMATMARMELAD Vaniljen ger den här marmeladen en ljuvlig arom, som är svår att motstå. FÖR 4 PERSONER 5 tomater 1 vaniljstång 1/2 citron 3 apelsiner 2 dl socker GÖR SÅ HÄR: 1. Skålla och skala tomaterna. Dela dem i 4 klyftor, gröp ur kärnorna. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. 2. Tvätta citrusfrukterna. Riv citronskalet och pressa juicen ur citronhalvan. Skär apelsinerna i tunna skivor och ev sedan i små bitar. 3. Blanda alltsammans utom sockret i en kastrull. Låt det koka i 20 minuter under lock. Tillsätt sockret och koka i ytterligare 40 minuter. De sista 20 minuterna utan lock. 4. Kolla att marmeladen är lagom simmig i konsistensen. Ta upp vaniljstången. Häll upp på burkar och förslut. minskas till i6°c och det ska vattnas ofta. Men det är viktigt att plantorna får torka ut mellan vattningarna. Dra fingrarna mellan bladverket så att plantorna rör sig. Så blir stjälkarna kraftigare. Utplantera mot en sydvägg när växterna är ca 20 cm höga och det syns anlag till blomklasar. Vattna mycket och gödsla med flytande växtnäring . Kväve gör bladen fler och större, kalium färbättrar fruktkvaliteten. Hönsgödselpellets är bra. Säkrast är det at t sätta ut plantorna i 23 cm stora kruko r för att inte p å friland få svampsjukdomar p å dem. Nä r plantorna är ca 120 cm, ta bor t de nedersta bladen upp till den första blomklasen samt alla gulnade blad. Nä r 6-7 klasar har växt ut, toppa plantorna. Men lämna två blad ovanför den översta klasen. Sidoskott, tjuvar, som växer u t från bladvecken nyps, tjuvas bort , för at t plantan ska få fullt ljus, luft och näring. Tjuva på morgonen när plantorna ha r högt vävnadstryck och skotten lätt går av. Vattna tre gånger om dagen om det är mycket varmt . Hän g upp plantorna i snören från balkongtak e d. Eller sätt dem mo t bambupinnar . Busktomater med kraftiga stjälkar behöver inte bindas upp. Att röra vid blomklasarna om inte vinden gör det underlättar pollineringen. Tomate r är självfertila. Det hände r at t humlor överför pollen, men då kan det blir korsbefruktningar, vilket inte ä r önskvärt.
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40