Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 Johanna Westman: Hellre matlagning ä
n fotboll -Som liten minns man den första »ruskom snuskom-soppan«. Det var härligt att vispa ihop en slurk av ditt och en slurk av datt. Att få tillträde till köket var något väldigt spän nande. Här kunde man leka fram många konstiga soppor och få de mest udda smakupplevelser. Men så småningom kom man underfund med att det var roligare att laga något som gick att äta. De första småkakorna var lite hårda men oj, vad stolt man var. TEXT INGE R LIN D BER G RECEPT JOHANN A WESTMA N FOTO ANN A TOLGRAVE N O m de första upplevelserna i köket är goda så blir med all säkerhet fortsättningen minst lika god. I alla fall om man får tro Johan - na Westman . Ho n har stor erfarenhet av verksamhet för barn både som teaterledare och från flera barnteveprogram . Johanna har tidigare skrivit en bok om bakelser och två böcker om nallebjörnen Byron. Ho n älskar att laga mat och at t njuta av godsaker. Och i höst komme r »Den första kokbo - ken« . - Det ä r så roligt med mat och jag vill gärna dela med mig till barnen. Jag gö r det som jag tycker är kul och lagar hellre mat med barnen än lirar fotboll till exempel. Konsten att njuta grundlades tidigt. Nä r Johanna var nyfödd flyttade föräldrarna till Italien. Redan vid två års ålder cyklade hon omkring och knackade dörr i grannskapet, och hon visste precis var hon skulle hälsa på för att bli bjuden på godsaker. Till slut blev hennes mamm a förbryllad över at t Jo - hanna inte fick i sig någon middag på kvällen, så hon hängde en skylt om halsen på lilla Johanna med texten: »Ge mig inget att äta. Jag får så on t i magen« . Förhoppningsvis ska inte innehållet i Johanna s kokbok resultera 1 någon större magvärk. »Den första kokboken« ä r en baskokbok för barn från sju år och uppåt. Den innehåller io o recept på vanliga maträtter . Men vanlig mat idag kan vara alltifrån tom kha gai (thailändsk kycklingsoppa) till köttfärslimpa. Tanken är att barnen ska lära sig grunderna till enkel ma t som de känner igen och kan klara av at t laga. -Ja g har försökt att vara så tydlig som möjligt, at t minimera forts på sid ij DJUNGELBAL FÖR 6- 8 BARN 1 liter ananasjuice juicen från 1 citron 1 carambole (stjärnfrukt) 1 lime 1 banan eller några jordgubbar 11/2 liter passionsfruktläsk isbitar GÖR SÅ HÄR: 1. Häll ananasjuicen i en stor bålskål eller dela upp på två tillbringare. 2. Pressa juicen från citronen i ett glas, ta bort kärnorna med en gaffel och häll saften i bålen. 3. Tvätta carambolen och limen, skala bananen och skär all frukt i tunna skivor. Lägg dem i skålen eller tillbringaren. 4. Häll i läsken och isbitarna precis innan ni ska börja dricka för då försvinner inte kolsyran. 24 E n tetarör a ka n ma n h a p å smörgåsen , server a til l köt t elle r til l grönsake r elle r klick a i e n tomatsopp a til l exempel . Väldig t got t FETARÖRA FÖR 4- 6 BARN 100 g fetaost 2 dl créme fraiche 10 basilikablad GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg fetaosten och créme fraichen i matberedaren och kör ihop till en jämn och slät smet. Eller mosa för hand i skål tills det blir så jämnt som möjligt. 2. Klipp basilikabladen i tunna strimlor och rör ner i oströran. Klart. Tips! Man kan byta ut fetaosten som är gjord av fårmjölk mot chévre som är gjord av getmjölk. De t hä r recepte t ä r lät t so m e n pl i plät t at t O m d u int e gilla r citro n s å prov a bland a bar a olj a oc h reste n a v kryd - dorna . PUCKS MOROTSSALLAD FÖR 4- 6 BARN 1/2 dl solrosfrön 3 morötter 4 msk olivolja juicen från 1/2 citron 1 vitlöksklyfta salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Rosta solrosfrön i torr stekpanna på medelhög värme. Rör om hela tiden så att de får ljust brun färg runt om. Låt dem svalna lite. 2. Skala morötterna. Riv dem på rivjärnets grövsta sida. Lägg rivet i en salladsskål. 3. Blanda olivolja och citronjuice i en liten kopp, skala och pressa ner vitlöksklyftan i oljan. Smaka av med salt och peppar. 4. Häll dressingen över morötterna och blanda ner solrosfröna. Man kan också klippa några basilikablad i tunna strimlor över salladen.
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40