Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 Besöket på en stormarknad var en spä
nnande upplevelse. Förutom grönsaker och frukter i mängd fanns många goda färdigrätter i lösvikt. Utanför Isla Mujeres fanns rev där man kunde snorkla. Chili con carne-tävlingen: Mats vann Mexikoresan Mats Svensson är keramiklärare på Företagarnas folkhögskola i Leksand. Han lagar dessutom väldigt god mat. I början av året skickade han in ett bidrag till Buffés chili con carne-tävling. Och vann. TEXT ANNA GIDGÅRD RECEPT MATS SVENSSON FOTO JOEL WÅREUS I ett falurött hus i den lilla byn Åkerö utanför Leksand bor Mat s Svensson med sin familj. Ljuset flödar verkligen in genom fönstren i det vackra gamla huset, som för övrigt var Sveriges första Waldorfskola en gång i tiden. Solstrålarna ger keramiken som står i fönstret full rättvisa. Mats bjuder på lunch i det ljusa köket. En hemgjord räkpaj med spännande smak av dillfrön, serverad på egenhändigt gjorda keramiktallrikar. -Ma t och keramik har en hel del gemensamt. I båda fallen hand - lar det om känsla och att prova sig fram. 20 Det är Mats som har huvudansvaret för maten i hemmet. Och matlagningsintresset verkar han ha fått från släkten. -Mi n mor var bagerska och kallskänka, och min mors farmor var kocka på flera olika skånska slott. Själv fick jag mitt matintresse väckt genom Kamratposten som liten i slutet av 50-talet. Det var genom en purjolöksgratäng med bacon som jag lärde mig laga. - I den här familjen är det alltid en utmaning att laga mat. Särskilt som de ekonomiska ramarna inte alltid räckt till. Ett tag var vi sju stycken, varav två var vegetarianer. Men barnen verkar vara klart nöjda med Mat s matlagningskonst, för det var just barnen och Mat s sambo som tjatade på honom at t han skulle ställa upp i Buffés chili con carne-tävling. Receptet experimenterade han sig fram till. Ha n hade lagat en »texasgryta« i flera år, och han tog vara på grundkänslan som finns i den. Men det är mycket som ä r annorlunda också. Bland annat har han ingen kanel i sin, och han använder köttfärs i stället för hela köttbitar . Chilifruktens komplexitet fick han upp ögonen för när Jonas Borssén var i Leksand och höll ett föredrag på utbildningen i gastronomiskt ledarskap som finns i Leksand. Sedan dess använder han bland annat chiliblandningen »anch o style« ganska ofta, bland anna t i sitt vinnarbidrag. Mat s är en värdig vinnare. Receptet är föredömligt enkelt och smaken är väl sammansatt . Lagom stark t och med ingredienser som finns att få tag på i en vanlig livsmedelsbutik. Varken Mat s eller hans sambo hade rest speciellt mycket innan, så vinsten, en resa till Mexiko, kom verkligen lägligt. Särskilt som Mat s sambo passade på att fylla 50 i sam-band med resan .
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40