Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 Pasta Pasta har en mer än tusenårig h
istoria. På 1600-talet skedde en liten teknisk revolution när den mekaniska pressen och knådmaskinen uppfanns, som gjorde det möjligt att tillverka pasta till ett lägre pris. Pasta blev folkets mat. Idag är det så att var femte svensk varje dag äter pasta i någon form till huvudmålet. Det finns massor av former på pasta. Spagetti och makaroner känner vi till sedan länge. Prova också farfalle, som betyder fjäril och har formen av just en fjäril. Eller penne som är rörformade, gnocchi som är snäckformade och bavette som är tillplattad spagetti. Pasta är ett sunt livsmedel som är rikt på långsamma kolhydrater. Det betyder att de kolhydraterna ger en långsam blodsockerstegring. Det är bra för kroppen och ger energi som räcker länge. Fetthalten i pasta är endast 0,3 procent. PASTA RULLAR MED FARSKOST OCH SKINKA FÖR 4 PERSONER 12 lasagneplattor 100 g rökt skinka 200 g philadelphiaost 2 krm salt 1 tsk oregano 1 krm kajennpeppar 1 äggula 1 burk färdig tomatsås, ca 370 g, tex Na po I i parmesanost eller rivosto TILLBEHÖR: gurksallad med krasse och färskbakat bröd GÖR SÅ HÄR: I.Sätt ugnen på 225°C. 2. Koka upp lättsaltat vatten i en rejäl kastrull, minst 5 liter. Lägg ner hälften av pastaplattorna och koka i 5 minuter. Rör regelbundet och se till att plattorna inte fastnar i varandra. Lyft ur plattorna och kyl dem i kallt vatten. Koka resten på samma sätt. Låt plattorna rinna av. 6 3. Grovhacka skinkan och blanda den med philadelphiaost, salt, oregano, kajennpeppar och äggula. 4. Lägg de kokta pastaplattorna, en och en, på arbetsbänken. 5. Klicka på 2 msk av ostblandningen i ena ändan av plattorna och rulla ihop till rullar. Lägg dem i en lättsmord ugnssäker form. 6. Häll över tomatsåsen och bre ut den med hjälp av en smörkniv. Sätt in i ugnen på mellersta falsen i ca 15 minuter. 7. Lägg upp på tallrikar och strö över riven parmesan eller annan riven ost. Servera gärna med en fräsch gurksallad till. Koka pastaplattor: 20 minuter Tillagning: 15 minuter Energi:* * Fett: * Fibrer: * För alla? Innehåller gluten, mjölk och ägg. Ändra till glutenfritt: välj glutenfria lasagneplattor och glutenfritt bröd. Ändra till äggfritt: välj lasagneplattor utan ägg och uteslut äggulan i fyllningen. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet E 1105, lysozym. Lökskalning är ett jobb som även små barn kan hjälpa till med. Liselotte: - Oj, vad gott. Kom bara ihåg att använda en tillräckligt stor kastrull när du kokar lasagneplattorna så de inte fastnar. Hittar du färska lasagneplattor, då är det bara att rulla ihop med fyllningen och köra i ugnen. Se till att täcka med tomatsås ordentligt så de inte blir torra. För dem som inte äter kött skulle jag föreslå att blanda i lite tinad, hackad spenat och stekta champinjoner i stället för skinka. Minst lika gott. Men hallå, gurksallad? Lite tuggmotstånd kräver väl ändå den här milda rätten. Varför inte en lite gedignare sallad som rivna morötter, äpplen och persilja med en honung-senapsvinägrett?
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40