Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 Annas Curry FOTO PEPE NILSSON KLASSI
SK TI RAM ISU Skicka brev, fax eller e-post till Annas Curry Box 6630 11384 Stockholm Fax:08-728 23 37 anna.gidgard@forlaget.ica.se OLIVOUEBÖCKER •Olivolja! De bästa recepten (Forum) innehåller massor av härliga recept från alla de länder där olivolja produceras och används. Med en introduktion till varje land. • Förälskad i olivolja (Di Luca & Di Luca) som finns i välsorterade dagligvarubutiker är en faktaspäckad genomgång av provningar, skördar, pressning och annat. Den andra hälften av boken består av recept. •Sås med olivolja (Di Luca & Di Luca) är boken för dig som älskar sås men vill dra ner på intaget av fett från smör. Här finns currysås, sås på soltorkade tomater, rucolasås, vitlökssås, vinsås... Enkelt och pedagogiskt upplagt. Det kom ett samtal: »Kan du inte ta med ett recept på Tiramisu?«. Här kommer ett klassiskt recept på desserten som på italienska betyder »pigga upp mig k På bilden har vi gjort en dessert för två. För 4- 6 personer Vispa 4 äggulor och 4 msk socker pösigt (spara 1 äggvita och vispa den för sig). Vänd ner 500 g mascarpone (italiensk färskost), lite i taget, och även äggvitan. Rör i skal av 1 citron. Lägg ca 10 savoiardikex i bottnen på en form. Blanda 2 1/2 dl starkt kaffe med 4 cl konjak och droppa hälften av det över kexen. Bre på hälften av mascarponeblandningen. Lägg på ett varv till av kex, kaffe och mascarponeblandning. Låt stå minst 5 timmar i kylskåp (gärna över natten). Sikta över kakao före servering. Tips 1: Mascarponen kan ersättas med 2112 dl kesella och 2112 dl créme fraiche. Tips 2:1 stället för kexen kan man använda sockerkaka skuren i stavar. Gärna sån som blivit lite gammal och torr. Tips 3: Man kan göra tiramisun direkt i portionsskålar. Vin till sushi Det vanliga är att man föreslår öl som dryck till asiatisk mat. Jan Rosborn, vininköpare på ICA Menyföretagen, föreslår en annan spännande kombination. -Prova ett torrt tyskt rieslingvin till asiatiska rätter som sushi, thailändsk räksallad, dim sum eller wokade grönsaker. Många har en förutfattad mening om att alla tyska viner är mer eller mindre söta och inte passar till mat. Sanningen är att halva tyska vinproduktionen är torr eller nästan torr och passar utmärkt till mat. www.olivolja.nu EU-sida: från oliv till olja, hur man provar olivolja och recept. www.zetaolja.com Recept, artiklar om olivoljeprovning, fakta m m. it. ENKEL ORTOUA I MARINERAD PAPRIKA Ett tillbehör som pryder sin plats på vilket buffébord som helst. Eller som tillbehör till grillat. Också god smakbrytare till getost. Grilla 4 stora paprikor i ugn, 200°C, 20-30 minuter. Skalet ska bli svart. Lägg dem i en plastpåse så att de får ånga av, då är det lättare att dra av skalet. Gör en marinad av 112 dl olivolja, 2-3 msk vinäger och 3 tunt skivade vitlöksklyftor. Låt paprikan marinera i detta en stund. BERNHARDS GRÖNSAKER I PAKET Skär zucchini i ganska tjocka halvmånar. Kärna ur och grovstrimla paprika. Skala och skär lök i tunna klyftor. Halvera champinjoner. Fördela på rejäla ark med smörgåspapper. Ringla över lite olivolja. Salta och peppra rejält. Knyt eller vik till tättslutande paket. Tillaga på plåt i ugnen, ca 10 minuter på 200°C. Det går bra att göra detta på grillen, men då måste man ta aluminiumfolie. Variera grönsakspaketen genom att tillsätta: - fetaosttärningar, citronpeppar - vitt vin, färska örter - soja och vitlök Recept från Bernhard i Stockholm Man kan göra sin egen "örtolja" utan att ha tillgång till färska örter. Mixa ihop olivolja med pesto. Detta kan du droppa över capresesallad (varvad mozzarella och tomat) eller servera till potatis, grönsaker eller en stekt köttbit. VISPAT FÖR MYCKET? Vem har inte varit med om att ha råkat vispa grädden till födelsedagstårtan för tjock. Lösningen är så enkel: späd bara med mjölk till önskad konsistens.
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40